SOELA – solarni električni automobil

Ponosni smo što je naša škola partner u Projektu SOELA – solarni električni automobil, koji je 25. listopada 2012. predstavljen u Sisku. Cilj projekta je razvoj novih inovativnih izvannastavnih aktivnosti i metoda obrazovanja učenika, te poticanje novih znanstvenih i tehničkih inovacija i dostignuća učenika kroz izradu solarnog električnog automobila. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a ukupni iznos je 189.149,51 eura.

U hotelu Panonija u Sisku predstavljen je 25. listopada 2012. projekt SOELA – solarni električni automobil čiji je nositelj Tehnička škola Sisak. Uz nositelja u Projekt u uključeni i partneri Sisačko-moslavačka županija, HZZ – Područni ured Sisak te još 4 srednje strukovne škole: Srednja strukovna škola Velika Gorica, Tehnička škola Kutina, Srednja škola Vice Vlatkovića Zadar i Elektrotehnička i prometna škola Osijek. Predstavljanje Projekta otvorio je ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović. U  ime partnera okupljenim sudionicima obratili su se Andrija Rudić, zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije, i Tihomir Tomčić, ravnatelj Srednje škole Vice Vlatkovića Zadar, a sam Projekt predstavio je njegov voditelj Stevče Arsoski.

Glavne aktivnosti projekta su:

  • Izbor učenika zainteresiranih za praktičnu primjenu solarne energije za pogon vozila. Odabirom učenika formira se ekipa za realizaciju projekta.   Ekipa treba osmisliti, projektirati i izraditi solarni električni automobil od zadanih osnovnih tehničkih elemenata.
  • Nabavka potrebne opreme za izradu solarnog automobila i didaktičku opremu za učenje.    Škole partneri dobivaju potpuno iste dijelove solarnog električnog automobila i njihov zadatak je izrada solarnog automobila u tekućoj školskoj godini u   okviru praktične nastave učenika.
  • Nabavka električnog automobila serijski proizvedenog. Električni automobil će služiti u edukativne svrhe i za razvoju novog kurikuluma.
  • Organizacija stručne radionice za mentore. Osnovni cilj radionice je da mentori usvoje osnovna stručna znanja o projektiranju automobila i praktičnoj   primjeni fotonaponskih sustava. Fotonaponski sustav je temeljni izvor energije za pokretanje solarnog automobila. Stručna radionica za mentore će se   organizirati u Topuskom krajem listopada 2012. godine.
  • Organizacija studijskog posjeta tvornici električnih automobila i posjet Sajmu automobila u Ženevi. Studijski posjet je planiran za mentore i   partnere koji aktivno sudjeluju u realizaciji projekta-solarni električni automobil. Realizacija studijskog posjeta planirana je za ožujak 2013.   godine.
  • Organizacija ljetne škole projektiranja automobila i solarne tehnologije za učenike. Ljetna škola je planirana za učenike iz svih 5 škola partnera u   projektu. Realizacija ljetne škole je planirana za lipanj 2013. godine u Zadru. Učenici će kroz radionice usvojiti teoretska i praktična znanja iz područja:   projektiranje električnih automobila, praktična primjena solarne tehnologije i električni pogon za različite vrste vozila nove generacije.
  • Organiziranje utrke solarnih električnih automobila. Završna aktivnost projekta je organizacija utrke 5 solarnih električnih automobila. Utrka će se   organizirati u Gradu Sisku i u Parku prirode Lonjsko Polje. Utrka treba biti tradicionalno događanje i po završetku projekta jer se na atraktivan način   promovira primjena solarne energije, a time i zaštita okoliša.

Sve o projektu, aktivnostima i napredovanju možete naći na: soela.hr

About the Author: ZGetos