Kako nam je bilo u Dublinu

Učenici Elektrotehničke i prometne škole iz Osijeka živjeli su i radili u Dublinu 18 dana.

Nakon opsežnih priprema 14 učenika i jedna učenica (elektrotehničari, tehničari za računalstvo i tehničari cestovnog prometa) zaputili su se na obavljanje stručne prakse u Dublin u Irskoj zajedno sa svojim voditeljima praktične nastave Jerkom Merčepom, dipl. ing. i Mariom Jukićem, dipl. ing. te voditeljicom projekta Karolinom Brleković, prof.

U Dublinu su boravili od 15.06. do 3.07.

Nakon upoznavanja s obiteljima koje su im pružile smještaj, gradom, prometom ( osobito vožnjom lijevom stranom, autobusima na kat koji vješto manevriraju između drskih pješaka…), putem od kuće do posla, poduzećima u kojima će učenici raditi, krenuo je radni dio mobilnosti.

Radne dane učenici su provodili na radnim mjestima, a koliko su uspješni bili govori i činjenica da su svi dobili pisma preporuke koja nisu bila predviđena programom i koja poslodavac u Irskoj daje ukoliko je izuzetno zadovoljan stavom prema radu, zanimanjem za posao, obavljanjem postavljenih zadataka, snalažljivošću.

Profesori su učenike na praksi posjetili zajedno s predstavnikom partnerske organizacije Martello traininga kako bi i sami vidjeli radna mjesta, te upoznali njihove mentore.

Vikendima su učenici zajedno s profesorima posjetili okolicu Dublina, dvorac u Kilkennyu, samostan Glendalough, Bray i znamenitosti u samom Dublinu.

Što reći nakon svega:

„Obavezno se prijavite,sve je bilo savršeno.“ I.S. ( 17 godina)

„Pozivam sve mlade ljude da iskuse ovakve projekte i putovanja jer su ogromno životno iskustvo i mogu pomoći u različitim aspektima života.“ M.G ( 18 godina)

„Odlična organizacija partnerske organizacije od prihvata na aerodromu, preko upoznavanja s okolinom, radnim mjestom, kulturnim znamenitostima. Suradnja i kontakt na zavidnoj razini, od efikasnog rješavanja tekućih problema preko uvida što sudionici točno rade na radnom mjestu do posjeta i obilaska radnih mjesta. Predivan zeleni grad kao veliki park s galerijama, muzejima, gotičkim crkvama i ljubaznim stanovnicima. A učenici? Odlični!“ K. B. (voditelj projekta)

To nije sve. Za jesen najavljujemo premijeru kratkog filma koji smo snimili za vrijeme stručne prakse. Tako ćemo svima uz sliku i ton jasno predočiti kako nam je bilo.

LEONARDO DA VINCI PROJEKT MOBILNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

UČENJE KROZ RAD

2013-1-HR1-LEO01-03149

 

About the Author: ZGetos