Stručna ekskurzija u München

Učenici 3et1, 3et2, 3et3, 3et4 i 4et2 od 13. do 16. studenoga 2014. godine bili su na stručnoj ekskurziji u Münchenu, glavnom gradu Bavarske u Njemačkoj. Voditelji ekskurzije bili su njihovi razrednici Karolina Brleković, Sandra Matijević, Jasna Turković, Mirko Mesić i Snježana Švelec. Cilj je školske ekskurzije bio posjet  sajamu Elektronica 2014., razgledavanje znamenitosti u središta grada Münchena, posjet nogometnom stadionu Allianz Areni i Muzeju BMW-a.

Polazak učenika bio je ispred škole nakon odrađene nastave u 21.00 sat. U München smo stigli u jutarnjim satima i prvo smo posjetili sajam Elektronica 2014., vodeći svjetski sajam iz toga područja. Učenici i profesori imali su priliku na jednome mjestu vidjeti komponente, sustave i primjenu elektronike. Izlagači su se pobrinuli da se s putovanja ne vratimo praznih ruku jer smo dobili brojne darove i promidžbene materijale, sudjelovali u nagradnim igrama i stekli nova znanja. Nakon obilaska sajma smjestili smo se u hostel Haus International München i večerali.

Drugi dan nakon doručka oduševili smo se tijekom obilaska Allianz Arene, jednog od najmodernijih nogometnih stadiona na svijetu koji koristi poznati nogometni klub FC Bayern München. Obišli smo stadion, saznali detalje vezane uz izgradnju i financiranje, unutrašnjost same Arene,  muzej i suvenirnice. Nakon toga učenici su imali priliku upoznati kulturno-umjetničke znamenitosti u središtu grada, njihov povijesni značaj i stilska obilježja tijekom razgledavanja središta grada Münchena.

Uputili smo se u posjet modernom Muzeju BMW-a koji se nalazi nedaleko od Olimpijskog parka. Vidjeli smo kako se razvijala automobilska industrija u Njemačkoj, primjerke automobila od 1931. godine pa do danas. U salon BMW Welt neki od nas sjedili su i u najsuvremenimjim skupocjenim automobilima i na trenutak si zamislili kako se osjećaju vlasnici takvih automobila.

Tijekom putovanja upoznali smo raznolik reljef ove zemlje, njezinu prometnu povezanost, gužvu na gradskim ulicama i cestama, gospodarsku razvijenost i snagu, stoljeća burne prošlosti te uživali u prepoznatljivim brendovima. Uvjerili smo se da je to multikulturalni grad, a vrlo često imali smo priliku čuti i hrvatski jezik jer su Hrvati u tome gradu jedna od većih nacionalnih manjina. Bilo je lijepo  upoznati München i osjetiti energiju grada koji je izrastao u svjetsku kulturnu i gospodarsku metropolu.

U naš Osijek vratili smo se u ranim jutarnjim satima 16. studenoga umorni, ali izuzetno zadovoljni. Na ekskurziji su ostvareni svi planirani ciljevi, a profesori su izuzetno zadovoljni ponašanjem učenika. Svi smo se ugodno osjećali, stekli nova životna iskustva, družili se,  zabavili, a postoje već i novi planovi za sljedeću stručnu ekskurziju.

Kemijske olovke sa sajma i odjevni predmeti omiljenog njemačkog kluba uspomene su na lijep provod, a viđamo ih u svim razredima među učenicima i njihovim profesorima.

About the Author: ZGetos