Dan svjesnosti o autizmu

Hrvatska se priključila obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 2. travnja 2015. godine, čiji je cilj podizanje opće svijesti javnosti i senzibiliteta, te aktivnije uključivanje nadležnih Ministarstava i drugih tijela u rješavanje problema osoba s autizmom. Najnovija istraživanja procjenjuju da će jedno dijete od 80 rođenih imati poremećaj iz autističnog spektra.
Osječka Udruga obitelji djece s autizmom “Dar” na središnjem je Trgu organizirala potpisivanje peticije kojom se traži osnivanje Centra za autizam u Osijeku. Svjetskom motu “Autizam. Diskriminacija – stop!” pridružili su i nacionalni “Danas šutim za autizam“, čime su željeli istaknuti činjenicu da je većina djece i osoba s autizmom neverbalna i ima velikih teškoća u komunikaciji. Da biste bolje razumjeli, pročitajte pismo u prilogu.
Volonteri VK „EMŠA“ su se priključili obilježavanju ovoga dana. Što smo sve radili? Pravili smo dva plakata s temeljnim porukama: „Autizam: stop diskriminaciji!“, „Danas šutim za autizam.“; dijelili smo letke, pozivali sugrađane na potpisivanje peticije, dijelili kolače i kiflice, puštali plave balone, družili se jedni s drugima, slušali poteškoće s kojima se susreću obitelji, roditelji koji imaju takvo dijete,…Bilo je to dobro iskorišteno vrijeme uskrsnih praznika. Što o tome kažu naši učenici:
„Kiflice su bile zakon!“
„Drago mi je da sam toga dana mogao biti glas te djece.“
„Sretan sam što sam korisno iskoristio dan!“
„Drago mi je što sam mogao pomoći toj djeci i njihovim roditeljima.“
„Love is in the air smiley “
„Lijepo je što još ima dobrih ljudi.“

About the Author: ZGetos