Eratostenov eksperiment

Dana 19. 3. 2015. učenici 2et1 razreda provodili su međunarodni projekt o izračunu opsega Zemlje Eratostenovom metodom pod vodstvom prof. Snježane Švelec i dipl. ing. Danijele Ivanović-Ižaković. Projektom je predviđeno da se mjeri kut upada sunčevih zraka na zadani dan točno u podne (lokalno podne) na bilo kojoj lokaciji u svijetu te pomoću toga odredi opseg Zemlje.

Upotrebom programa Stellarium odredili su lokalno podne (11 sati 53 minute) i u to vrijeme izmjerili duljinu sjene štapa dugog 1m. Dobili su upadni kut od 44° 35¢46². Pomoću programa Google Earth pronašli su „virtualnu školu“ na ekvatoru koja ima istu geografsku duljinu kao i Osijek (18,694405 E) i odredili udaljenost do nje – iznosila je 5065,75 km. Rezultat opsega Zemlje u odnosu na ovu točku je 40892,95 km, što odstupa samo 2% od stvarnog opsega Zemlje.

Na žalost, rezultat koji smo dobili u suradnji s Gimnazijom Dubrovnik nisu bili dobri, dobili smo izuzetno veliko odstupanje, koje tumačimo prevelikom blizinom Osijeka i Dubrovnika u odnosu na opseg Zemlje.

U svakom slučaju, ovo je bilo zanimljivo iskustvo, drugačiji način rada koji se svidio i učenicima i  nastavnicama i u Osijeku i u Dubrovniku. Provodimo projekt i nagodinu!

About the Author: ZGetos