ETF OSijek : Mjesec prevencije protiv ovisnosti

Učenici Elektrotehničke i prometne škole Osijek 15. 12. 2015. imali su priliku pogledati izložbu maketa studenata Elektrotehničkog fakulteta Osijek u okviru Mjeseca prevencije protiv ovisnosti.

Učenici su imali priliku pogledati nekoliko maketa koje su izradili sami studenti, a najzanimljivijom se pokazala robotska ruka koju su učenice i učenici rado isprobali.

Projekt u kojeg su uključeni HZZO, MUP s Odjelom prevencije, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek i Elektrotehnički fakultet Osijek traje mjesec dana. Cilj je projekta osvještavanje mladih o utjecajima i posljedicama podlijeganja različitim oblicima ovisnosti i iznalaženje mogućih oblika borbe protiv ovisnosti. Grad Osijek na svojim stranicama o projektu kaže:

„Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti a osobito droga, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice. Zlouporaba droga i posljedično ovisnost o drogama je globalni problem koji zahtijeva provedbu suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije, resocijalizacije, uz potporu i doprinos svih tijela.

Putem šire društvene akcije na nacionalnoj i lokalnoj razini promoviraju se zdravi stilova života, podizanja razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti i pružanju pomoći obitelji, osobito odgojnoj funkciji roditelja u prevenciji ovisničkog stila življenja.

Navedene aktivnosti poduzimaju se kako bi se podigla razina svijesti javnosti o ovom problemu te kako bi se zajedničkim naporima pridonijelo ostvarivanju zajedničkog cilja učinkovite borbe protiv svih oblika ovisnosti te posebice suzbijanju zlouporabe droga u našem društvu.“

link: http://www.osijek.hr/index.php/cro/Socijalna-skrb-i-zdravstvo/Zdravstvo/Prevencija-i-lijecenje-bolesti-ovisnosti/Mjesec-borbe-protiv-ovisnosti-15.-studeni-15.-prosinac

Studentske radove učenicima naše škole predstavili su prodekan za nastavu i studente Elektrotehničkog fakulteta Osijek, izv. prof. dr. sc. Kruno Miličević i Luka Žagar, student druge godine preddiplomskog studija računarstva  Elektrotehničkog fakulteta Osijek i bivši učenik Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Luka projekt predstavlja sljedećim riječima:

„ U sklopu ovog projekta naš  zadatak je da pokažemo mladima što se sve može napraviti korisnog za  sebe  i za društvo, a da nisu ovisnosti. Mi kao Elektrotehnički fakultet želimo pokazati kako mladi u svoje slobodno vrijeme mogu napraviti jako zanimljive  stvari zbog kojih oni kao osobe mogu napredovati.“

Ideja za ovakvim načinom organiziranja slobodnog vremena u našoj je školi naišla na plodno tlo, jer je Elektrotehnička i prometna škola Osijek partner u  EU projektu 3D – tvornica budućnosti uz Sisačko-moslavačku županiju, Strukovnu školu Velika Gorica, Tehničku školu Kutina, Strukovnu školu Vice Vlatkovića Zadar i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Sisak te nositelja projekta sisačku Tehničku školu, u kojem  nastavnici i učenici uz edukaciju i upoznavanje novih tehnologija osmišljavaju vozilo – rover kojim će se upravljati bežičnim putem, a bit će energetski neovisan jer će koristiti solarni sustav napajanja.

Jasno je kako su nastavnici i učenici naše škole odavno prepoznali vrijednost organiziranog slobodnog vremena u borbi protiv ovisnosti, što je vidljivo i iz inicijative studenata Elektrotehničkog fakulteta Osijek, nerijetko naših bivših učenika, poput Luke Žagara.

Pogledajte i galeriju.

 

 

About the Author: Daliborka Pavošević