Posjet Interliberu

138 učenica i učenika i 8 nastavnica naše škole  posjetilo je Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber u Zagrebu 12. 11. 2015. i tako nastavili dugogodišnju tradiciju naših stručnih ekskurzija na koje smo ponosni. Posjetili smo i izložbu Leonardo da Vinci, čime smo se uklopili u ovogodišnji školski projekt Kao Leonardo.

Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda tehničarskih smjerova pod voditeljstvom nastavnica  Sandre Štrasser, prof., Sandre Matijević, prof., Vesne Kristek Babić, prof., Ivane Janić, prof., Krunoslave Lukač, dipl. teol., Željke Getoš, prof., Gordane Ostrunić, dipl. ing. te knjižničarke Daliborke Pavošević, prof. proveli su ugodan dan na Interliberu. Svi najznačajniji domaći nakladnici predstavili su na Zagrebačkom velesajmu izuzetno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja, dokazujući da hrvatsko nakladništvo zna i pronalazi put do ljubitelja knjige.
Na ovogodišnjem Interliberu  poslovni svijet izdavačkog i edukativnog stvaralaštva predstavio se  s najvećom ponudom knjiga i učila na jednom mjestu, pa je svatko u obilju ponude mgoao pronaći nešto za sebe.
Velikom broju najzanimljiviji je bio Reboot InfoGamer koji je postao jedan od najvećih sajmova takve vrste u Europi. Ovaj je dio sajma bio posvećen “predstavljanju najnovijih videoigara, developera, publishera, gaming hardvera, analognim igrama te na izrazito velikim regionalnim gaming turnirima”, kako su ga predstavili sami organizatori.

U Kineskom smo paviljonu posjetili izložbu Da Vinci. O izložbi organizatori kažu:

“Premda najpoznatiji kao umjetnik, Leonardo da Vinci bio je izumitelj i čovjek beskrajne radoznalosti i inovativnosti. Nakon proučavanja njegova djela “Codici Vinciani”, držeći se svih Leonardovih naputaka, grupa stručnjaka i vještih majstora iz Firence u Italiji, uspjela je proizvesti interaktivne strojeve u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju, a to su isti koje je Leonardo preporučio u svojim zapisima, uključujući drvo, užad i ljepilo.

Strojevi su podijeljeni u četiri grupe u ovisnosti o primjeni u odnosu na elemente: zrak, vodu, zemlju i vatru, kojima je Leonardo da Vinci bio snažno nadahnut. Izlošci obuhvaćaju takve vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavnu preteču padobrana, zmaj za letenje, oklopno vozilo, pogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornicu, tiskarski stroj, hidrauličnu pilu, projektil, vertikalnu bušilicu, stotinama godina prije nego su se njihovi izumitelji rodili. Pored objašnjenja i priloženih skica modela, Leonardovi su projekti obogaćeni originalnim citatima iz njegova doba.

Izložba Genij i njegovi izumi nudi mnogo više od tek 80 izumljenih strojeva. Tu su i reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih slavnih kodeksa (kolekcija crteža i zabilješki).

Izložba vam pruža mogućnost da doživite nasljeđe velikog genija na način da upravljate nekima od tih strojeva što će vam omogućiti da razumijete načela fizike i mehanike kojima se Leonardo koristio u svoje doba.”

Kako smo proživjeli ovaj dan i što smo pritom doživjeli, možete pogledati u galeriji fotografija.

 

 

About the Author: Daliborka Pavošević