Psihologinja

Nisam lud! Neću kod psihologa!
Ma, naravno! Pa nisam ja niti osposobljena za rad s ludima! Što uopće radim i što sve mogu raditi u našoj školi? Evo nekih primjera:

U prvom razredu mogu ti pomoći da se bolje prilagodiš novim zahtjevima, novom društvu i pomalo drugačijem odnosu s roditeljima. Ipak, sad si preskočio značajnu stepenicu – postao si srednjoškolac. Na radionici ću te poučiti kako upoznati profesore da bi im se prilagodio, kako na njih možeš ostaviti dobar prvi dojam svojim ponašanjem i aktivnošću, griješe li profesori i kako to možeš okrenuti u svoju korist. Vježbat ćemo kako možeš organizirati svoje vrijeme i stvarno razlikovati hitno i važno od onog što nije. I kako da kontroliraš stvari, pripremaš se, planiraš, sprječavaš krize – a ne gasiš požare i ne izgaraš u novim predmetima i rokovima. Pričat ćemo o društvu u srednjoj školi – dat će ti jednostavne upute za društvene vještine koje možeš pokazati na samom početku. Shvatit ćeš i tko i kada može otići pedagogu i psihologu, što ti se može početi događati tijekom srednje škole i kako tražiti pomoć.

Poslije, dogode li ti se poteškoće u učenju, organiziranju vremena, komuniciranju s nastavnicima, vršnjacima, roditeljima – znaš kome u školi možeš pokucati. Zapamti: pokazuje se da oni koji sami dođu tražiti pomoć u rješavanju problema imaju veće šanse na vrijeme riješiti svoje poteškoće! Ipak, možda će te tamo poslati i razrednik, jer s njima usko surađujem i pratim očima razrednika kome bi možda trebalo malo priskočiti… Možda će ponekad i tvoji roditelji smatrati da bi ti mogao koristiti posjet psihologu. Zašto? Na primjer, muči li te učenje, razlozi mogu biti različiti. Osim emocionalnih problema i problema u odnosu s drugima, kod kuće, u podlozi problema u učenju mogu biti i neke specifične poteškoće pa i neka zdravstvena stanja. Potreba je da prepoznamo poteškoću o kojoj se radi. Ja to činim kroz primjenu odgovarajućih psiholoških upitnika i testova (psihodijagnostičkih sredstava), te razgovorom i opažanjem. U svakom slučaju, potrudit ću se da tvoj posjet meni bude ugodan, zabavan, poučan i koristan.

Čujem, netko kuca… Možda si to ti?

Psihologinja

About the Author: Anica Leventić