Tajništvo i računovodstvo

Nevidljivi temelji škole

U hodniku desno od ulaza nalaze se uredi bez kojih škola ne može funkcionirati, a većina ne pomisli na njih dok im neizostavno ne zatrebaju.

To su uredi tajništva i računovodstva škole.

Tajništvo prati i obavlja brojne poslove vezane uz propise i pravo, kadar škole, opsežnu administraciju za sve potrebne programe, projekte i aktivnosti škole, evidenciju i arhivu podataka o svim učenicima i djelatnicima, svu elektronsku dokumentaciju škole. Učenicima je vidljiv dio vezan uz brojne potvrde koje im trebaju, no to je samo dio ogromne piramide. Sva pomoć vezana uz dokumente, prava i propise vezane uz redovno i izvanredno školovanje nalazi se ovdje.

Računovodstvo obavlja sve računovodstvene i knjigovodstvene poslove škole. Opseg toga posla i važnost preciznosti pri obavljanju ovih poslova nije jednostavno razumjeti. Bez računovodstva ne bi bilo financijskog plana, poslovnih knjiga, obračuna plaća, popisa imovine, financijskih i statističkih izvještaja i analiza koji su temelj funkcioniranja škole.

Neki učenici nikad ne uđu školsko tajništvo niti računovodstvo, ali je vrijedno znati kako je uloga ovoga dijela škole često nevidljiva, ali svakako nezamjenjiva.

About the Author: ZGetos