Utrka solarnih automobila

Od 4. do 6. lipnja 2015. u Sisku se održavala treća utrka solarnih automobila na kojoj su uz učenike naše škole sudjelovali i učenici još 9 škola.

Učenici su sa svojim mentorima došli iz Tehničke škole Kutina, Srednje strukovne škole Velika Gorica, Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar, Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Tehničke škole Sisak, Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod, Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, Srednje škole Novska, Strukovne škole Gospić, Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka i Srednje škole Slunj.

Treća utrka solarnih automobila nastavak je projekta SOELA koji je financiran sredstvima  Europske unije u okviru programa IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala, Modernizacija strukovnih kurikuluma. U okviru projekta SOELA organizirana je prva utrka solarnih automobila koje su napravili učenici i mentori pet strukovnih škola u Republici Hrvatskoj, a u 2014. godini uspješno je organizirana druga utrka  u kojoj je sudjelovalo 7 srednjih škola iz Hrvatske: Tehnička škola Kutina, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Tehnička škola Sisak, Srednja strukovna škola Velika Gorica, Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod i Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka.

Treća utrka solarnih automobila ostvarena je u dva dijela. Prvi dio bila je revijalna vožnja svih solarnih automobila ulicama grada Siska, a drugi, natjecateljski dio bio je organiziran prema modificiranim svjetskim pravilima organizacije utrke automobila.

Pobjednik je utrke solarni automobil koji u najkraćem vremenu prođe zadanu stazu. Pobjedniku Treće utrke solarnih automobila pripada prijelazni pehar i propisane nagrade. Paralelno s realizacijom utrke solarnih automobila posebno povjerenstvo ocjenjuje dizajn solarnih automobila i dodjeljuje nagradu za najbolji dizajn za 2015. godinu. Organizacija utrke podrazumijeva i organizaciju hitne službe, servisne službe i angažiranje Policijske postaje prometne policije i HAK-autokluba Sisak.

5. je lipnja uz revijalnu vožnju ulicama grada Siska organizirana i prva  izložba električnih i hibridnih automobila na kojoj su svoje automobile izložili proizvođači Toyota, Renault, Peugeot, Citröen, Volkswagen, Aixam, Electra. Posebno je zanimanje izazvao automobil Tesla. Tijekom izložbe posjetitelji su mogli uživati u probnim vožnjama u pojednim modelima automobila.

Utrka solarnih automobila održana je 6. lipnja te je naš vozač Branimir Prodanović u pratnji Denia Kopjara i mentora Tomislava Vdovjaka, dipl.ing. i mr.sc. Mirka Mesića, dipl.ing. zauzeo 4. mjesto s 22 sekunde zaostatka iza ekipa iz Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar, Srednje škole Novska i Tehničke škola Kutina. U kategoriji dizajna naša je škola zauzela zapaženo 3. mjesto.

Čestitamo našim učenicima i njihovom mentoru.

About the Author: ZGetos