Večer matematike 2015.

  1. 12. 2015. Elektrotehnička i prometna škola Osijek aktivno se uključila se projekt Hrvatskog matematičkog društva pod nazivom Večer matematike koji se održao u III. gimnaziji Osijek u suradnji s Udrugom matematičara Osijek.

Na stranicama organizatora, Hrvatskog matematičkog društva, projekt je opisan ovako:

„Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.“

Ovo je treći put da se projekt ovakve vrste organizira u osnovnim i srednjim školama, ali i u dječjim vrtićima širom Hrvatske. I učenici naše škole pokazali su zanimanje za ovakav način učenja matematike, te otišli korak dalje i svoja znanja drugima prikazali na drugačiji, kreativan način.

Projekt „Kako tehničari vide matematiku“ vodile su nastavnice Snježana Bošnjak, prof., Karolina Brleković, prof. i Jelena Noskov, prof. i učenice i učenici naše škole Marko Čačić, Kristian Bednjanić, Kristijan Čvek, Dorjan Juranek, Lara Herceg, Natalis Mukić, Bruno Kovač, Jozo Barić, Tena Papež, Mario Šapina, Petar Vinković, Denis Biljan, Andreja Nađ, Matej Pleškov i Toni Kunštek. Zanimljivi naslovi njihovih tema (nabrojimo samo neke – Mačka, riba, kuća, geometrijski likovi i puzzle – tangram, Slomljeno srce Hanojski tornjevi ili Kaleidoskop) govore dovoljno o uloženom trudu u ovaj projekt.

Njihova je izložba prikazana na Večeri matematike 3.12.2015. u III. gimnaziji Osijek.

Učenici su kroz projekt izrađivali interaktivne matematičke sadržaje koje su u obliku izložbe prikazali zainteresiranim učenicima. Izložba je sadržavala plakate, igre i izloške na kojima su učenici mogli „isprobati“ neke od matematičkih poučaka i zagonetki. Učenici su također prezentirali kako su izradili svoje izloške, te pokazali kako ih isprobati i koristiti.

Radionicu u okviru teme ”Starovjekovna matematika” Ili ”Od pračovjeka do arapskih matematičara” održala je Snježana Bošnjak, prof. „Točka, crta, školjkica, gotova je računica“ bio je naziv radionice opisane ovako: „Zbrajanje i množenje danas su briga svakog školarca, a 2000 godina prije Krista njome su se bavili u drevnoj civilizaciji Maya. Kako računati crtajući, naučite na putovanju u daleku prošlost“.

U okviru teme ”Srednjevjekovna matematika” ili ”Od Keplera do Einsteina”  Jelena Noskov, prof. i Matej Petric, učenik Elektrotehničke i prometne škole održali su radionicu „Logaritamsko računalo“. Opis radionice kaže: „ Lagano računanje bez kalkulatora je moguće! U ovom predavanju pokušat ćemo vam prikazati jedan od načina na koji su ljudi računali prije nego što je postojao kalkulator. Također ćemo pokazati da su ovom metodom poprilično olakšali uporabu četiri osnovne matematičke operacije: zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje.“

Nadamo se da će  učenicima uključivanjem u ovakvu vrstu projekata matematika postati zabavnija i zanimljivija i radujemo se novim kreativnim i istraživačkim iskustvima u budućnosti.

 

Fotografije autora Vedrana Petrača iz 2eT3 razreda možete pogledati u galeriji.

U prilogu je i popis tema i učenika koji su radili na pojedinoj temi. Pogledajte i raspored održavanja pojedinih radionica.

Raspored održavanja radionica na Večeri matematike

 

About the Author: Daliborka Pavošević