Živimo zdravo – otvoreni projektni dan 2015.

Živimo zdravo – moto ovogodišnjeg Otvorenog projektnog dana koji se tradicionalno već 10 godina održava u Elektrotehničkoj i prometnoj školi. Pročitajte više o tome kako smo ga organizirali ove godine – 9. 4. 2015.

Kako se živi zdravo? Istraživali smo to kroz 23 različite aktivnosti. Na Srednjoškolskom igralištu organizirali smo turnire u košarci, odbojci, rukometu i boćanju. U školskoj dvorani održavao se turnir u stolnom tenisu i predavanje uz pokazne vježbe aikida, s gostom – predavačem.

Veliki dio učenika u pratnji nastavnika izašao je izvan škole. Dvije su skupine vozile bicikle – jedni uz Dravu, jedni preko Drave. Prešli su zajedno preko 60 km.

Pročitajte njihova iskustva:
“20 ucenika, 2 profesora, 40 km.
Do Kopačkog rita išli smo lagano, po planu. Zaustavili smo se za odmor i okrjepu. Nastavili smo do Sakadaša, pa prema Podunavlju. Vjetar je pojačao.
Jedna učenica shvatila je da se malo precijenila za ovu aktivnost s obzirom na bolest i neprikladan bicikl (za gradsku vožnju). Ponudili smo povratak istim putem, no ona je ipak odlučila pokušati prijeći cijelu rutu. Učenici su bili solidarni. Čekali su ju jer nije mogla pratiti tempo ostalih, a veći dio puta učenik Hrvoje Travica ju je i vukao. Mislimo da je to bila izrazito lijepa prijateljska gesta.
Uz put smo vidjeli mnoštvo ptica od roda, kormorana, labudova, pataka te čak i krdo srna. Priroda se pokazala u pravom svjetlu, uz sunce, oblake, vjetar…
Iz svega navedenog, smatramo da je aktivnost bila uspješna.
Komentari učenika bili su uglavnom: „Ovo bi trebali raditi češće…“ i „Vjetar nam je veći dio puta prema Murphyevom zakonu puhao u lice, ali uspjeli smo, 40 km!“
Plan je svakako ponoviti aktivnost dogodine uz eventualno povećatnje kilometraže (otići do dvorca Tikveš i Zlatne grede) uz produljenje trajanja.”

Tri su skupine hodale – jedna oko mostova, s metrom u ruci kako bi istraživali fizičke zakonitosti, jedna obilazeći kulturne znamenitosti Donjega Grada, jedna ozdravljajući tijelo, ali i duh odlaskom u župu sv. Ćirila i Metoda, gdje su se družili sa župnikom A. Kovačekom.

Skupina od 20 učenika hrabro se okušala u funkcionalnom kondicijskom treningu i istražila granice svojih tjelesnih sposobnosti.

Jedna se skupina uputila do Ugostiteljsko – turističke škole u kojoj su učili kuhati zdravu hranu. Razvijali su tijesto za burek od zelja, pripremali sastojke za zdravi ručak koji su kasnije u slast pojeli, dobro se zabavili i naučili puno toga.

U školi je također bilo živo. Učenici su mogli slušati predavanje o tome koliko je zdrava hrana zaista zdrava, razgovarati s liječnikom i fizioterapeutom o tome kako tijelo održati zdravim, učiti o vrstama i blagodatima meda, izrađivati zdrave i ukusne napitke i koktele od voća i povrća u Smoothie & Coctail baru EMŠA, odigrati turnir u šahu, učiti plesati u holu škole te proširiti svoja znanja i vještine o eko-vožnji i zdravim načinima stvarnaja i korištenja energije u školskom solarnom laboratoriju. Jedna je skupina učila i istraživala tehnike i vježbe pozitivnog razmišljanja. Jedna je skupina izrađivala web- kuharicu sa zdravim receptima prikupljenim od učenika i nastavnika, a na kraju su iskušali te recepte u gradskom vege – restoranu.

Učenici uvijek pozitivno reagiraju na ovakav način učenja, a to nam je najbolji dokaz da tako trebamo nastaviti i dalje.

About the Author: ZGetos