Code Week EU – Tjedan kodiranja

Code Week EU – Tjedan kodiranja svake godine  okuplja učenike i nastavnike iz cijele Europe. Školska se knjižnica uključila u Tjedan kodiranja.

Razlog ovome okupljanju jest  zajedničko učenje kodiranja  i rada na računalima – uz razvoj vještina – suradnje, kreativnosti i rješavanja problema. Od prvog tjedna kodiranja, godine 2013, više od 500 0  00 ljudi iz cijele Europe i svijeta zajednički je učilo kodirati. Događaji su se održavali širom Europe.

U školskoj smo se knjižnici odlučili prvi put priključiti ovom događaju. Trebalo je osmisliti aktivnosti u koje se možemo uklopiti s obzirom na znanja i tehničke mogućnosti. Odlučili smo se za kodiranje “unplugged”, tj. “na suho”, jer u knjižnici imamo samo dva računala.

Igrali smo igru Cody i Roby Duel koje je knjižničarka prema uputama izradila i prevela na hrvatski i igru Dobblo koju nam je posudila i objasnila nastavnica Bojana Štulić, dipl. ing.. U radionici je sudjelovalo 18 učenica i učenika iz 1eT1, 1eT2 i 1eT4 razreda uz vođenje nastavnice Bojane Štulić, dipl. ing.i knjižničarke Daliborke Pavošević. U organizaciji i pripremi sudjelovala je pripravnica Ana Zidar, mag. kulturologije i knjižničarstva. Fotografirao je i objašnjavao igre Vedran Petrač iz 3eT3.

Učenice i učenici su se dobro zabavili, kroz igru  vježbali kodiranje, tj. planiranje koraka koji dovode do cilja i  vježbali razmišljanje, brzinu i koncentraciju prepoznajući, imenujući i prosljeđujući motive na kartama na hrvatskom i engleskom jeziku. Fotografije možete pogledati na Facebook stranici školske knjižnice.

About the Author: Daliborka Pavošević