Lega One Rover – 3D tvornica budućnosti

Pet učenica i učenika naše škole  – Luka Šimić i  Robert Marko, Robert Sorić i Tena Papež iz 4eT2 te Iva Horvat i Tomislav Rekić iz 4eT1 – vlastitim je snagama izradilo prototip vozila pod imenom  Lega One Rover za istraživanje tla u okviru projekta 3D tvornica budućnosti.

Nazvali su ga Lega One Rover, a izrađivali su ga pomoću  3D printera pod budnim okom mentora mr. sc. Mirka Mesića i potporu ravnatelja Antuna Kovačića uz još pet hrvatskih škola okupljenih u projektu 3D tvornica budućnosti. Nositelj je projekta  Tehnička škola Sisak, a partneri su Sisačko-moslavačka županija,  Tehnička škola Kutina, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar, Srednja strukovna škola Velika Gorica i HZZ Područni ured Sisak.

Vozila su predstavljena u Sisku u petak, 15. 4. 2016. nakon šest mjeseci stvaranja. Naš je rover poseban po web kameri koja prenosi sadržaj uživo  u web preglednik  i po mini računalu koje obrađuje podatke s kamere i može kontrolirati vozilo preko web preglednika. Baterija omogućuje 3-4 sata rada bez prestanka. U Sisku su Lega One Rover mnogi izdvojili kao najljepšeg.

“Projekt je uspješno završen. U sklopu projekta organizirane su 3 edukacije za 22 nastavnika iz 5 strukovnih škola „3D printeri“ u Topuskom, „Programiranje na Android platformi“ u Trogiru, i „Stvaranje i prikaz holograma“ u Splitu,

Provedeno je i  studijsko putovanje za 26 osoba iz partnerskih organizacija u Pariz gdje su se upoznali sa najnovijim svjetskim dostignućima na vodećem sajmu 3D tehnologije „3D print show Paris 2015“.

U okviru Ljetne škole 3D tehnologije na Korčuli,  30 učenika je steklo nova znanja i kompetencije iz područje 3D tehnologije, poduzetničkih i inovativnih vještina.

I kao finalni i glavni rezultat projekta je 5 robotiziranih vozila-rovera koje su osmislili i izradili ekipe učenika sa svojim mentorima. Roveri su projektirani i izrađeni po uzoru na svemirski program i najmanje 30% dijelova je projektirano i izrađeno na 3D printeru. Roveri su opremljeni računalom koje izvršava zadane radnje i svaki rover se razlikuje po svojoj namjeni i dizajnu.

Vidljivost projekta je uspješno promovirana putem jumbo plakata, dnevnog tiska , tjednog tiska, stručnih časopisa, radio emisija, TV emisija, face profila, web stranice i promidžbenih materijala. Projekt je vidjelo, lajkalo i pročitalo preko 20.000 ljudi u Hrvatskoj i široj regiji.

U projektu je ukupno sudjelovalo preko 300 učenika i 40 nastavnika i stručnih suradnika.

Osnovni cilj projekta 3D tvornica budućnosti, usvajanje novih inventivnih načina stjecanja znanja, kompetencija i novih ishoda učenja iz područja primjene 3D tehnologije, ICT tehnologije i robotike, u potpunosti je ostvaren. Sve su školske ekipe  malim korakom ušle u svijet budućnosti i svemirske tehnologije”, navodi se u izvješću sa završne konferencije projekta.

Iznimno smo ponosni na uspjeh naših učenika i učenica i želimo im da nastave na ovaj način unaprjeđivati svoje talente, sposobnosti i kvalitete u budućnosti.

Pogledajte i video https://youtu.be/nf1VZBZnXUE ciji je autor Robert Soric, 4eT2.

rover imena

About the Author: Daliborka Pavošević