Noć knjige 2016.

Noć Knjige  2016. događaj je od iznimne važnosti za sve one koji u njemu sudjeluju. Peta po redu, druga u koju se uključila i naša knjižnica, ova kulturna manifestacija uoči ili na dan Svjetskog dana knjige i autorskih prava osmišljena je kako bi poticala razvoj čitanja, ljubavi prema knjizi i svemu onome što knjiga predstavlja ili bi trebala predstavljati u suvremenom društvu. 

Ove godine Noć knjige protekla je u znaku obilježavanja dviju velikih obljetnica – 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa te 1oo godina proteklih od prvog objavljivanja Priča iz davnina Ivane Brlić Mažuranić. Brojni programi u više od 219 gradova i mjesta diljem Hrvatske – njih 450 – pružili su užitak doživljaja umjetnosti svim generacijama. U našoj su se školi trebala održati dva programa, no zbog bolesti sudionika održao se jedan – Čarobna veza između knjige i filma. 

Radionica u kojoj su učenici okupljeni u Klubu ljubitelja umjetnosti tražili odgovor na vječno pitanje – je li knjiga bolja od filma – trajala je od 17.00 do 21.00 sat. Voditeljice radionice bile su D.Pavošević i S. Matijević. 20 učenica i učenika iz 3eT1, 4eT1, 4eT2 i 4eT4 razreda  unaprijed su pročitali pripovijetku te je na samom zbivanju pogledali u ekraniziranom obliku. Uz ukusne kolačiće, sendviče, vodu i sok nakon pogledanog filma razvila se rasprava koju je vodila Sandra Matijević, prof. U opuštenom i ugodnom ozračju razmatrali smo teme dotaknute u knjizi i filmu i uspoređivali ih s vlastitim životima – onome proživljenom i onom što tek treba doživjeti.

Koliko naše učenice i učenici pozitivno reagiraju na ovakvu vrstu druženja i učenja, najbolje govori dolazak jednoga studenta koji je prošle godine završio našu školu na Noć knjige. Drago nam je stvarati s vama uspomene kojih ćete se rado prisjećati i kad ne budete više u školskim klupama. To je najbolji poticaj da se i dalje trudimo.

Autor fotografija je Robert Sorić, 4eT2.

 

About the Author: Daliborka Pavošević