Osijek Mini Maker Faire 2016

Osijek Mini Maker Faire 2016 održao  se 14. 5. 2016. (subota) u prostoru Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Pogledajte video.

Riječ je o prvom događaju takve vrste u Hrvatskoj i širem području. Ovo je jedinstvena kombinacija sajma, konferencije i festivala gdje izlagači, tj. “makeri”  pokazuju i dijele svoje ideje i kreacije. Upoznat ćemo  tehnološke entuzijaste, hobiste, znanstvenice, umjetnike svih vrsta i dobi – svima im je zajednička inventivnost, kreativnost i  pristup stvaranju po principu “sam svoj majstor”. I naše će učenice i učenici sudjelovati na ovom sajmu – predstavit će svoj Lega One Rover u okviru projekta 3D Tvornica budućnosti, ali i svoj projekt, 3D printer koji su sami izradili.

Ako vas zanimaju projekti koji uključuju robotiku, mikrokontrolere, računala, elektroniku, RC uređaje, virtualnu stvarnost, 3D printanje, lasere, raketarstvo, avio, auto i ino modelarstvo, stare obrte, interaktivnu umjetnost, zelene tehnologije, električne automobile, interaktivne igračke, sve vrste strojeva (što neobičnije, to bolje), održivu proizvodnju hrane…posjetite Mini Maker Faire 2016.

Kao zanimljivost ističemo LARP MARATON KOLEKTIVA TERRIBLE CREATIONS, Kreativni kolektiv Terrible Creations ponudit će u sklopu programa četiri LARP igre (skraćenica za Live Action Role Playing, odnosno igranje uloga uživo).  Igra ih se u realnom vremenu i prostoru, uživo, u neposrednoj interakciji s drugim ljudima. Jedina publika su sami sudionici.

O projektu organizatori kažu:

“Originalni Maker Faire je održan u San Mateu, Kalifornija, i 2015. je proslavio desetu godišnjicu s više od 1100 izlagača i 145000 posjetitelja. Detroit, Kansas City, Atlanta, Milwaukee, Orlando, Pittsburgh, San Diego, Silver Spring, Ottawa, Lisabon, Pariz, Rim, Berlin, Newcastle, Hanover, Oslo, Trondheim, Seul, Singapur, Taipei, Tokio i Shenzhen su domaćini “velikih” Maker Faire događaja. Osim njih, u svijetu trenutno postoji preko 120 manjih, neovisnih “Mini” Maker Faire-a, a od ove godine im se pridružuje i Osijek. Grad softvera i novih tehnologija tako popunjava veliku prazninu između Trsta, Beča, Atene i Istanbula. Iako je po nazivu “Mini”, po sadržaju će biti i više nego velik.

“Naš” Maker Faire organizira Osijek Software City u suradnji sa #labOS hacklabom i pod pokroviteljstvom Maker Media, izdavačem časopisa Make koji oko sebe okuplja globalni “makers” pokret.”

About the Author: Daliborka Pavošević