“Praksom u EU do novih znanja i vještina”: učenička očekivanja

Približava se trenutak odlaska učenika na obavljanje stručne prakse u zemljama EU preko projekta “Praksom u EU do novih znanja i vještina”.

Učenici trećih razreda smjerova:elektrotehničar, tehničar za računalstvo, tehničar za elektroniku, tehničar za mehatroniku i tehničar cestovnog prometa imaju priliku praktično primijeniti naučenu teoriju u poduzećima ili radionicama škole u Irskoj, Danskoj ili Velikoj Britaniji. Program  u cijelosti financira Agencija za mobilnost i programe EU.

Projekt obuhvaća 21 učenika, a sam boravak u navedenim zemljama trajat će 14 dana.

U projektu sudjeluju partneri – posrednička ustanova iz Dublina u Irskoj: MARTELLO TRAINING, posrednička ustanova iz Velike Britanije: The Training Partnership Ltd i škola iz Odense, Danska: Syddansk Erhvervsskole

Sudionici mobilnosti učenici su trećih razreda koji se obrazuju za: elektrotehničara (5)(Torquay i Dublin), tehničara za računalstvo (6)(Torquay i Odense), tehničara za mehatroniku (3)(Torquay i Dublin), , tehničara za elektroniku (3)(Torquay i Dublin),  i tehničara cestovnog prometa (4)( Dubin ) koji će obavljati stručnu praksu ili pripremiti završni rad.

Tijekom školske godine učenici su prolazili besplatne dodatne jezične pripreme za engleski jezik u trajanju od 20 sati, pedagoško – psihološku pripremu za obavljanje stručne prakse i kulturološku pripremu za boravak u Irskoj, Velikoj Britaniji i Danskoj.

Uoči putovanja učenici su napisali svoje dojmove o pripremama i očekivanja koja imaju od mobilnosti.

Navodimo neka od njih.

 

Moja očekivanja su velika. Mislim da ćemo naučiti puno toga tamo u našoj struci i o životu izvan Hrvatske.

…očekujem doživjeti iskustvo vožnje zrakoplovom, vidjeti grad u kojem ćemo odsjesti (Torquay), doživjeti iskustvo boravka u prilično drugačijoj zemlji od Hrvatske, poboljšati sposobnosti pričanja engleskog jezika, upoznati suradnike…

…da se u poslu dobro pokažemo i steknemo nova znanja koja bi prenijeli ostalim učenicima u razredu…

Spreman sam dati sve od sebe da ostavim dobar dojam na njih, znam da nisam najbolje počeo, ali potrudit ću se. 

…očekujem nezaboravno iskustvo te stjecanje novih znanja i vještina… ovaj projekt nam daje priliku da vidimo kako to funkcionira u praksi u jednoj od glavnih europskih zemalja…

…očekujem da ću raditi u nekoj informatičkoj trgovini ili servisu, no bio bih zadovoljan i s nekim drugim poslom u struci. Od tog posla očekujem da ću unaprijediti svoja znanja, ali i steći mnoga nova, steći radno iskustvo i vidjeti kako to sve funkcionira u stranoj državi.

..očekujem da ću otprilike biti upoznat sa poslom u struci koju sam odabrao. Točnije, dobit ću ideju kakvi zadatci i obaveze obuhvaćaju takvo zanimanje i steći radne navike. Ne znam točno što će mi biti posao, ali ne očekujem da će me ta dva tjedna pripremiti za cijeli život, nego više mislim da će to biti uvod nakon kojega, kad se zaposlim, okruženje u struci mi neće biti potpuno strano.

Veoma se veselim i nestrpljivo iščekujem odlazak u Dansku. Pomalo sam nervozan jer ne znam što me točno čeka ondje. Nadam se kako ću na stručnoj praksi naučiti nove stvari vezane za servisiranje i sastavljanje računala kao i servisiranje softverskog dijela računala. Kako u strukovnom kurikulumu za moj smjer nije predviđena stručna praksa, radujem se odlasku ondje kako bih stekao nova znanja koja će mi dobro doći u daljnjem školovanju i pronalasku posla nakon školovanja.

Očekujem da će biti zanimljivo, izazovno, ali zabavno. Volio bih susresti se sa nečime što će me natjerati da stanem i promislim koje bi rješenje bilo najbolje. Vjerujem da će mi prvih par dana biti neobično, najvjerojatnije i pomalo teško, no isplatit će se jer ću napokon steći iskustvo. Nadam se da ću upoznati nekoga  tko će imati strpljenja za mene i savjetovati me.

…bilo je malo teško, ali zanimljivo jer smo morali pokazati sve svoje vještine i znanja te spojiti to u jednu cjelinu, usporedio bih to sa potragom za posao jer ste nas birali po vještinama i znanjima koja smo vam priložili kroz razne dokumente… tražilo se od nas da pokažemo sve svoje najbolje strane i prihvatimo ono što nam se pružilo. ..očekujem da ću steći nova znanja i iskustva te otkriti nova područja rada, timske komunikacije i nove načine gledanja na rješavanje nekih problema, dati nam primjer kako se stvari odvijaju u praksi i koliko je važno biti kolegijalan…

Smatram da su radionice i pripreme dobro napravljene, pogotovo engleske pripreme. Jako mi se svidjelo kroz razgovor na engleskom učiti o Irskoj, njihovoj kulturi i radnim mjestima.

…jako se veselim putu i novim znanjima koja ću steći.

…očekujem da ću vidjeti kako neke stvari koje smo učili u školi funkcioniraju u praksi, tj. u stvarnoj tvrtki. Također, očekujem da ću vidjeti kako djeluju tvrtke izvan Republike Hrvatske. Veselim se što ću upoznati drugu državu, njenu kulturu i način života njezinih stanovnika.

Od putovanja prvenstveno očekujem da ću steći nova iskustva, upoznati dansku kulturu i njihov način života, njihov jezik. Što se tiče stručnog dijela mislim da će to biti jedan izazov, jer ćemo slušati njihovu nastavu na njihovom, nama za sad nepoznatom jeziku. Mislim da će prva dva ili tri dana biti dosta teško jer moramo sve otkriti, kako, kada i gdje se sve moramo kretati… Od praktičnog dijela nastave očekujem puno više nego što nam se nudi u našoj školi, zato što mislim da oni imaju opremljenije laboratorije i noviju tehnologiju koja će nas naročito zanimati. ..očekujem da ću se sa projekta vratiti zadovoljan. Steći ću predodžbu o tome kako je živjeti i raditi u Danskoj te kakav je sustav školovanja.

Zadovoljan sam  pripremama koje smo prošli jer mislim da sam naučio puno o irskoj kulturi i ljudima u Irskoj … ne očekujem da ću naučiti puno stvari koje se odnose na moje zanimanje već samo očekujem vidjeti njihov način rada te kako je to raditi u stranoj zemlji.

…nemam posebnih  očekivanja o putu kao ni o praksi koju ćemo prolaziti tamo,nadam se samo da ćemo stvoriti  što vise poznanstava i dobrih veza i koliko je moguće  naučiti i vidjeti što ćemo raditi u našem budućem zanimanju…

…očekujem da ću steći novo iskustvo, dokazati se u onome što znam, te iskoristiti znanje, informacije i prilike koje mi budu pružene na najbolji mogući način…

…očekujem da  ću uočiti neke razlike  u sustavu obrazovanja- općenito i strukovno.

Iščekujem vidjeti opremljenost njihove škole, te njihovo ostvarivanje praktične nastave. Voditelji su nam rekli kako većinu nastave stručne prirode oni obavljaju na laboratorijskim vježbama, te se veselim takvom iskustvu. Također me zanima jesu li spremni za tržište rada nakon završene srednje škole ili nastavljaju obrazovanje na fakultetima i sveučilištima. Očekujem da ću dobiti neke korisne savjete koji će mi pomoći u nastavku obrazovanja ili na budućem radnom mjestu. Od općenitih dojmova očekujem uočiti razlike u kriterijima ocjenjivanja, odnosima između učenika i profesora te odnosima učenika sa drugim učenicima.

Smatram da će mi ovo iskustvo biti poučno u svim željenim aspektima.

Mislim da ću tamo raditi nešto zanimljivo i, što je najvažnije, smatram da ću puno napredovati u jeziku i vještinama vezanim za moje zanimanje. Mislim da će ovo biti jedno odlično iskustvo za mene.

Same pripreme nisu bile zahtjevne ni teške, što zapravo nisam očekivao. Najveći problem od svega bio je prikupiti dokumentaciju (preporuke,ugovore,zamolbe). Od same prakse očekujem da ću otprilike vidjeti kako moj budući posao izgleda, da ću kroz ta dva tjedna doživjeti i vidjeti kako izgleda svakodnevica svakog zaposlenog čovjeka. Možda ću čak i otkriti nekakve moje rupe u znanju te naučiti kako ih poboljšati ili pak otkriti u čemu su moje prednosti. Sve u svemu, uzbuđen sam i željno iščekujem polazak za Dublin.

 

Nadamo se da ste i vi osjetili djelić uzbuđenja kroz ova razmišljanja. Bit će zanimljivo usporediti učenička očekivanja od prakse u EU s dojmovima nakon povratka. Do tada im želimo da uspješno upotrijebe sve ono što su naučili i upijaju sva nova iskustva koja im se budu pružila.

About the Author: Daliborka Pavošević