Školi dodijeljeno priznanje Elektrotehničkog fakulteta

Povodom obilježavanja 38. godišnjice Elektrotehničkog fakulteta Osijek, Odlukom Fakultetskog vijeća od 10. svibnja 2016. godine Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek dodijeljeno je priznanje za najveći broj upisanih učenika u 1. godinu preddiplomskih studija u akademskoj 2015./2016. godini. Dodjela priznanja održana je 20. svibnja 2016. na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća.

Ravnatelju Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antunu Kovačiću priznanje je dodijelio dekan prof. dr. sc. Drago Žagar.

Novost je i kako je Elektrotehnički fakultet Osijek promijenio naziv u Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.
Skraćeni naziv glasi Sveučilište u Osijeku Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, a akronim novog naziva je FERIT. Elektrotehnički fakultet Osijek ima dugu tradiciju u znanstvenim istraživanjima i visokoškolskom obrazovanju na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima u znanstvenim poljima elektrotehnika i računarstvo. Uz elektroenergetiku, unutar elektrotehnike i računarstva su i grane informacijski sustavi, telekomunikacije i informatika tj. informacijske tehnologije čija je svrha razvoj, održavanje i upotreba računalnih sustava, programske podrške i komunikacijskih mreža za procesiranje i distribuciju podataka. Trendovi razvoja radnih mjesta, otvaranje novih tvrtki i nova zapošljavanja u području računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija upozoravaju na povećanje potrebe za stručnjacima tog profila. S namjerom da se poveća prepoznatljivost područja djelatnosti Fakulteta u akademskom i poslovnom okružju, u novom je nazivu, uz elektrotehniku, istaknuto računarstvo i informacijske tehnologije.

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća dekan Drago Žagar istaknuo je kako se ne mijenja samo ime Fakulteta, nego stiže još noviteta u vidu novih studijskih programa. Želja im je podići prepoznatljivost pojačavanjem programa iz područja računarstva i informacijskih tehnologija. Našim je učenicima zanimljiva informacija kako se programi prilagođavaju tržištu rada te da se zasad neće povećavati broj studenata, kojih će i dalje biti oko 2,000.

About the Author: Daliborka Pavošević