Natjecanje Europa u školi 2016.: Protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska u školskoj godini 2015/2016 dvadesetdrugi puta organizira Natjecanje Europa u školi na razini Republike Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Institucije Europske unije proglasile su 2016. Europskom godinom protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Europska unija još uvijek nema obvezujuće propise u pogledu nasilja nad ženama. Borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama i dalje je visoko na listi prioriteta  unutar i izvan granica Europske unije.

Podaci su iznimno zabrinjavajući: svaka treća žena u Europskoj uniji je doživjela neki oblik rodno uvjetovanog nasilja u svojem životu, a svaka deseta žena je žrtva seksualnog nasilja uključujući upotrebu sile. Sedam žena umre svaki dan od nasilja u obitelji.

Kako bi se podigla svijest o ovom pitanju Europska unija je  odlučila 2016. godinu proglasiti Europskom godinom protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.  Održivi razvoj  ne može se postići bez osnaživanja žena, a to se ne može ostvariti ako se ne ukinu svi oblici nasilja nad svim ženama i djevojčicama.

Europska unija predano radi da se prava žena prioritetno uključe u nove ciljeve održivog razvoja. Riječ je, među ostalim, i o posebnim ciljevima u pogledu ukidanja rodno uvjetovanog nasilja i štetnih praksi nad ženama i djevojčicama.

 Hrvatski nacionalni odbor Natjecanja Europa u školi razradio je teme za nacionalno natjecanje po izričajima i dobnim skupinama.

Krajnji rok za prijavu radova na županijska natjecanja i Grad Zagreb je do 15. ožujka 2016. Pristigle radove, komisijski obrađene, molimo pošaljite na Nacionalno natjecanje zaključno do 21. ožujka 2016. Svečanost dodjele nagrada kao i svake godine bit će upriličena u Europskom domu Zagreb u sklopu proslave Dana Europe – 9. svibnja.

ORGANIZATOR NATJECANJA:  Europski dom Zagreb, Jurišiceva 1/ I,

10000 Zagreb

Tel: 01/ 4813 414 ; Fax: 01/ 4813 956; E mail: renata.bacic@europe.hr;

Web: www.europe.hr

Pročitajte više o temama i načinu prijave: Europa u školi 2016

Prilozi

About the Author: Daliborka Pavošević