Dan Elektrotehničke i prometne škole Osijek 27. 3. 2017.- program

Dan Elektrotehničke i prometne škole Osijek održat će se 27. 3. 2017. godine pod nazivom Glazba prije i poslije otkrića električne energije. Program pogledajte u tekstu.

Elektrotehnička i prometna škola Osijek obilježava Dan škole na dan kada je promijenila ime iz Prve tehničke škole u Elektrotehničku i prometnu školu Osijek. Nama je to dovoljan razlog za slavlje. Obilježit ćemo ga glazbeno-izložbenim programom nazvanim Glazba prije i poslije električne energije.

Zašto glazba? Zato što može duboko promijeniti naš svijet, povezuje nas, pomaže nam,snažna je i zanimljiva; mnogima je smisao života.

Načini na koje se glazba koristi i njezino značenje razvijaju se i mijenjaju svakoga dana. Našim koncertom, izložbama i radionicama, koje su za vas pripremili naše učenice i učenici uz pomoć njihovih profesorica i profesora, želimo pokazati kako se glazba mijenjala prije i poslije otkrića električne energije. Na početku ćemo slušati glazbu za čije sviranje nije potrebna električna energija: gošće iz Ženske vokalne skupine Allegre, naše učenike koji pohađaju glazbenu školu ili uče svirati organizirano u kulturno-umjetničkim društvima ili samostalno. Glas, klasična glazba i tamburica obilježit će prvi dio.

Je li glazba zbog napretka i otkrića električne energije bolja nego što je nekad bila?  Nije, samo je postala glasnija. Zahvaljujući nastanku i usavršavanju tehnologije snimanja,  glazba je dostupnija i sveprisutna. Pripremili smo vam stoga vremensko putovanje – interaktivnu izložbu. U svakom kutku naše škole krije se nešto o glazbi: izlošci starih uređaja naše škole koje su odabrale i priredile Ana Milanović, mag.,  Dinka Šafar Đerki, mag. i Anica Leventić, prof., plakati iz fizike učenika drugih razreda pod vodstvom Snježane Švelec, prof.,  elektronska harfa učenika četvrtog razreda pod mentorstvom Brune  Mamuzića, mag.

Školsku knjižnicu učenici, nastavnici i knjižničarka Daliborka Pavošević pretvorili su u Rock’n’roll Hall Of Fame. Pogledajte izložbu ploča, kaseta, DVD-ova i CD-ova. Ugostili smo i osječkog kolekcionara ploča i ljubitelja rocka Tonija Maćaševića. Upoznajte u slici, zvuku i riječima velike umjetnike rock ‘n’ rolla Boba Dylana, Davida Bowieja, Leonarda Cohena, Nicka Cavea, Patti Smith i Neila Younga i glazbene specijalizirane časopise UNCUT i No Depression, kao i osječki fanzin HOMBRE. Nudimo i pogled u Glavanov PUNK, tamni zvuk u Quorumu, Ginsbergov Hidrogenski džuboks i Waitsov Džokej pun burbona. Izložit ćemo i dvd- medije koncerata ili filmova o rocku.

Moći ćete otkriti deset najpozitivnijih skladbi prema istraživanju znanstvenika i riješiti kviz Reci mi što slušaš – reći ću tko si. Uz to slušajte glazbu s ploča Gordane Ostrunić, dipl. ing. na gramofonu.

Razgledajte plakate Glazba u filmu i knjizi i sudjelujte u glazbenome kvizu Pogodi koju pjesmu puštam koji su za vas osmislile Marija Kovačević, mag.  i Ana Zidar, mag..

Kako je glazba utjecala na odijevanje, šminkanje i frizure tijekom 20. stoljeća, pokazat će vam kostimirane učenice i učenici koji će vam pomoći i u snalaženju dijeleći programe. S njima se možete i fotografirati u selfie kutku za fotografiranje s rekvizitima pod vodstvom Sandre Štrasser, prof.

Za uporabne i ukrasne predmete povezane s glazbom imamo kutak za Male stvari i DMT Waste Art – goste umjetnike koji će nam predstaviti svoj rad.

U čitaonici možete pronaći tradicijska i neobična glazbala – gajde će predstaviti Bartul Lakotić, maturant Glazbene škole Franje Kuhača. Pogledajte i  plakate o tradicijskoj glazbi učenika prvih razreda pod mentorstvom prof. Đurđice Brodić Matačić. Pridružite se radionici izrade zviždaljki od trske učenika 1eT1 Nevena Luciana Davidovića i Mislava Kordića.

BIC će vam pružiti iskustvo elektronske glazbe koju stvara Bruno Benja, učenik 2eT2. Prezentaciju o samplingu – korištenju glazbe u drugoj glazbi održat će nam bivši učenik naše škole Robert Sorić, a Karaoke kutak osmislili su  članovi Kluba Paralela 45 s profesoricom Željkom Getoš.

Posebna je izložba Znameniti Hrvati koju su stvarali svi učenici uz pomoć profesorica Anje Gubice i Marije Kovačević i knjižničarke Ane Zidar prema ideji ravnatelja Antuna Kovačića. Učenici Mario Horvat na električnoj gitari i Bruno Kovač na bas gitari svojom svirkom najavljuju band našega profesora Brune Mamuzića Unknown Pleasure.

Voditeljice i autorice programa, Sandra Matijević, prof. i Daliborka Pavošević, prof. i dipl. knjiž. osmislile su i realizirale program proslave.

 

Pozivamo vas da zajedno obilježimo ovaj dan! Galeriju fotografija nakon Dana škole pronaći ćete na Facebook stranici školske knjižnice.

About the Author: Daliborka Pavošević