Državni skup iz matematike u Puli

Od 10. do 12. studenog 2017. godine u Puli održan je 10. stručno-metodički skup – Metodika nastave matematike u osnovnoj i srednjoj školi. Tema ovogodišnjeg skupa je „Modeliranje i matematika“.  Na skupu se radilo plenarno i u radionicama, organizirane su izložbe i promocije. Održano je oko 50 predavanja, 30-tak radionica, a prisustvovalo je više od 400 sudionika.

Naš učenik, Vedran Petrač, tehničar za mehatroniku iz 4et3 razreda izložio je svoj rad pod nazivom Dinamična trigonometrija uz mentorstvo profesorica: Leventić, Štulić i Bošnjak. Učenik je bio uključen u izvannastavnu aktivnost u kojoj su učenici imali priliku učiti i koristiti GeoGebru, programirati u programskom jeziku C koji je osnova programiranja Arduina. Kroz tu aktivnost učenici su mogli povezati matematiku i struku te ih potaknuti u stvaranju novih originalnih ideja. Sudionici skupa su pokazali veliki interes za izloženi model.

Vedran je također s profesoricom Snježanom Bošnjak održao plenarno predavanje pod istim nazivom „Dinamična trigonometrija“. Na predavanju su profesori upoznati s mogućnostima koje nudi model u nastavnom procesu iz područja trigonometrijskih funkcija. Model se može koristiti u nastavi pri objašnjenju novih matematički pojmova. Ako se učenicima vizualiziraju apstraktni matematički pojmovi, učenici lakše usvajaju nastavno gradivo. Krajnji cilj korištenja modela je razvijanje grafičkog promišljanja kod učenika.

Profesorica Snježana Bošnjak održala je metodičku radionicu s profesoricom Zvjezdanom Jurić iz Ugostiteljsko-turističke škola Osijek. Tema radionice je bila „Veza modela i grafičkog promišljanja u matematici“. Na radionici su sudionici mogli isprobati modele koje profesorice koriste u nastavi. Sudionici su imali zadatak preuzeti ulogu učenika i pomoću modela vizualizirati apstraktne matematičke pojmove. Također su trebali nakon prikazanih modela sami osmisliti primjenjivosti tih modela u nastavi kao nastavnom pomagalu.

 

 

About the Author: ZGetos