Phys-Me studijsko putovanje u Njemačku

Najnovija aktivnost projekta Phys-Me vodila nas je na studijsko putovanje u München i Ulm. Skupina od 41 učenika iz tri partnerske škole u pratnji svojih nastavnika i ravnatelja te predstavnika Regionalne razvojne agencije Slavonije i  Baranje zaputila se 24.10. prema Münchenu.

Kako nas je put vodio preko Salzburga, iskoristili smo priliku kratko obići Mozartov rodni grad, prošetati parkom Mirabell i starim gradom.

Prvi dan boravka u Münchenu iskoristili smo za obilazak tehničkog muzeja (Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik). Muzej je smješten na 6 katova i najveći je muzej u Münchenu i najveći tehnički muzej na svijetu, a godišnje ga posjeti oko 1,5 milijuna ljudi. Osnovan je 1903. godine. Muzej je smješten na malome otoku na rijeci Isar. Razgled muzeja i program u Planetariju trajao je više od četiri sata, a uspjeli smo vidjeti tek jedan dio te impozantne zbirke.

Ostatak dana proveli smo u organiziranom i slobodnom razgledu znamenitosti Münchena kojih zaista ima puno: Marienplatz, Frauenkirche, Altes Rathaus, Residenztheater, Neues Rathaus, Nationaltheater.

Drugi dan u Njemačkoj proveli smo u 200-tinjak kilometara udaljenom Ulmu gdje su naši domaćini bili predstavnici Gospodarske komore Ulm (Die Industrie- und Handelskammer (IHK) Ulm) koji su nam predstavili koncept dualnog obrazovanja koje se njeguje u njihovoj regiji te ulogu IHK u tom sustavu. Nakon toga smo posjetili školu Robert Bosch (Robert-Bosch-Schule Ulm) gdje smo imali priliku upoznati se s radom škole, smjerovima i obrazovnim programima, obići učionice, radionice i specijalizirane laboratorije te prisustvovati nastavi. Očekivano, najviše zanimanja bilo je za predavanja i vježbe iz fizike, no vrlo su zanimljiva bila i predavanja iz područja elektrotehnike i strojarstva.

Da ne bude sve samo učenje, našli smo vremena i za kratki obilazak znamenitosti Ulma: Fischerviertel, Ulmer Münster, Ulmer Rathaus, Schiefes Haus, Metzgerturm.

Za zadnji dan smo ostavili odlazak u BMW centar i muzej posvećeno ovom bavarskom gigantu.

Nakon četiri zanimljiva, sadržajna i poučna dana, umorni i puni dojmova vratili smo se svojim kućama 28.10. u ranim jutarnjim satima.

About the Author: ZGetos