Wonderland Erasmus + Portugal

Projekt Wonderland u sklopu Erasmus + ušao je u drugu godinu. Ovaj put prenosimo izvještaj Sare Brkić iz 4eT2 s putovanja u Portugal, kamo su u sklopu projekta boravili učenice i učenici naše škole s voditeljicama Karolinom Brleković i Danijelom Ivanović Ižaković. 

NAŠE PUTOVANJE U PORTUGAL

 

Krenuli smo na put 1.10. iz Osijeka minibusom do Budimpešte. Nestrpljivo smo čekali na aerodromu let za Lisabon što se odužilo u punih 8 sati. Napokon,  oko 22h krenuli smo za Lisabon. U hostel smo stigli oko 3.30 u noći mrtvi umorni, a ujutro je slijedilo buđenje već u 8.00 radi doručka te odlazak autobusom u školu.

U školi su održane Ice breaker aktivnosti upoznavanja s drugim učenicima –  sudionicima projekta. Nakon toga uslijedio je ručak u školi,  a poslije obilazak stadiona Benfice. Predvečer smo se vratili u hostel, večerali i družili.

Od ponedjeljka do srijede bili smo u školi ili posjećivali kulturne i druge znamenitosti grada. Tako smo se stvarno zbližili jedni s drugima i upoznali mali dio Portugala, njihove kulture, povijesti i hrane. Igrali smo i neke njihove igre te prezentirali naše radove. Učenici iz svake države pripremili su neko svoje tradicionalno jelo; kuhinje su različite, ali vrlo ukusne. Četvrtak i petak bili su rezervirani za obilaske raznih znamenitosti i piknik u prirodi. Svaku večer nakon objeda ostajali smo se družiti u hostelu s našim domaćinima i ostalim učenicima iz drugih zemalja sudionica. Dobili smo i poklončiće.

Posjetili smo skulpturu Krista Kralja (Cristo Rei), prošetali Lisabonom te upoznali grad, vozili se tuk tuk-om (što nas se veoma dojmilo), brodom i uživali gledajući  dupine koji su nas u stopu pratili,  penjali se na vrh starog dvorca (castle Castillo) s kojeg puca prekrasan vidik,  posjetili smo tamošnju crkvu i bili na plaži Caparica. Nismo se kupali, ali smo malo namočili noge i dopustili valovima da nas „zapljusnu“.

U petak, nakon uživanja u pogledu na dupine i šetnje tržnicom, otišli smo do Palmele na piknik. Naš posljednji dan u Portugalu nastavio se zajedničkim druženjem i šetnjom shopping centrom u Almadi. Vraćajući se u hostel znali smo da nakon večere slijedi pakiranje i oproštaj, tijekom kojeg je palo puno, puno suza. Prijateljstva koja smo stekli nastavljamo njegovati do nekog novog susreta.

Pri povratku nam je opet kasnio avion (doduše, manje nego za Lisabon) i tako smo u Osijek stigli u subotu 7.10. u prijepodnevnim satima.

Iako umorni, uživali smo u ovom putovanju. Ovo je jedno stvarno predivno iskustvo i drago nam je da smo imali priliku sudjelovati u projektu i upoznati druge kulture, proširiti horizonte, prijeći granice, stvarne i duhovne, otvoriti svoja srca i osjetiti otvorenost i toplinu dragih, predivnih ljudi bez obzira iz kojeg dijela svijeta dolaze.

Hvala vam na prilici, ostat će nam u jako lijepom sjećanju.

Sara Brkić, 4eT2

About the Author: Daliborka Pavošević