CARNET-ova korisnička konferencija CUC 20

Od 21. do 23. studenoga ove godine održana je u Šibeniku CARNET-ova korisnička konferencija pod nazivom CUC2O: Mreža ideja. Konferencija predstavlja platformu za razmjenu informacija, znanja i iskustava te razvoj suradnje osoba koje imaju doticaj s IKT-om –  prvenstveno internetom, te s njim povezanim naprednim oblicima korištenja, primarno u edukaciji, koristeći moderne pedagoške pristupe. Više o samoj konferenciji možete vidjeti na stranici https://cuc.carnet.hr/2018/

Preko projekta SCIENTIX koji promiče i podržava suradnju nastavnika prirodoslovno-matematičke i tehničke grupe predmeta (STEM) diljem Europe naša je škola dobila priliku sudjelovati na ovogodišnjoj konferenciji. Prijavljena su dva rada koja su nastala na izvannastavnoj aktivnosti gdje su učenici radili u GeoGebri, programirali programskim jezikom C, savladali osnove programiranja Arduina, primijenili svoja znanja iz elektronike te iz 3D modeliranja i 3D printanja. Trigonometrijsku kružnicu sudionicima skupa predstavila je Dora Borić, elektrotehničar (3et1). Rad je napravio naš bivši učenik Vedran Petrač, tehničar za mehatroniku. Drugi rad Graf trigonometrijske funkcije predstavio je Leon Gal, tehničar za računalstvo (4et2). Ovaj je rad nastao po uzoru na model Reubena Margolina. Oba modela imaju interaktivnu ulogu i pomoću njih se vizualiziraju matematički pojmovi vezanu uz trigonometrijske funkcije. Učenici su razvili svoje raznovrsne i originalne ideje uz podršku i vođenje mentoricama Bojanom Štulić, Anicom Leventić i Snježanom Bošnjak.

Sudionici su na konferenciji mogli sudjelovati na interaktivnim izlaganjima, stručnim radovima, prezentacijama, radionicama i oglednim satima. Radionicu pod nazivom „Razvoj konceptualnog znanja kroz matematičke modele“ vodile su profesorice Zvjezdana Jurić iz Ugostiteljsko – turističke škole Osijek i Snježana Bošnjak iz naše škole. Voditeljice su sudionicima predstavili modele koje koriste u nastavi i koji pomažu učenicima u vizualizaciji apstraktnih matematičkih pojmova. Ovakvim načinom rada potiče se učenike na interaktivno i iskustveno učenje gdje je nastava orijentirana na ishode učenja. Sudionici su radili na modelima: geoploča, modeli parabole, model kružnice na grafoprozirnici, kartonski model trigonometrijske kružnice s pomoćnim krakovima kuta te grafovi trigonometrijskih funkcija isprintani pomoću 3D printera.

CARNET-ova korisnička konferencija raspisala je nagradno natjecanje pod nazivom Snimi, napiši i osvoji!. Cilj je natjecanja potaknuti škole na kreativnu primjenu IKT-a u nastavnim aktivnostima. Škola koja je imala predstavnika na ovogodišnjoj konferenciji mogla se prijaviti na natjecanje.  Škola je trebala snimiti video pod nazivom „Zašto baš moja škola treba dobiti nagradu?“ Tehnika kojoj je potrebno izraditi video je stop animacija (kadar po kadar). Trajanje videa mora biti minimalno jednu a maksimalno dvije minute i 20 sekundi. Učenik naše škole Mislav Milinković, tehničar za računalstvo (4et2) snimio je zadanom tehnikom jedan nastavni sat matematike pod vodstvom mentorice Snježana Bošnjak. Tema je bila grafovi trigonometrijskih funkcija. Video možete vidjeti ovdje. Modele trigonometrijskih funkcija koji su korišteni u videu izradio je naš bivši učenik Vedran Petrač. Za natjecanje se također trebao izraditi scenarij poučavanja o jednoj nastavnoj aktivnosti.  Napisan je scenarij poučavanja Grafovi trigonometrijskih funkcija.

 

About the Author: Daliborka Pavošević