Erasmus+ “Učimo kroz praksu” – prakse u Danskoj, Sloveniji i Španjolskoj

Erasmus + “Učimo kroz praksu” odveo je učenike u Dansku, Sloveniju i Španjolsku!

Podsjetimo – 26 odabranih učenika kroz stručnu praksu uči u nekoj od zemalja Europske Unije: Francuskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji.

Sudionici mobilnosti su učenici trećih i četvrtih razreda koji se obrazuju za zanimanja elektrotehničar, tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku i tehničar za elektroniku.

Učenici prolaze jezične i kulturološke pripreme koje obuhvaćaju inicijalno testiranje poznavanja engleskog jezika, vježbe pisanja i usmenog izražavanja te istraživanje o destinaciji putovanja (jezik, kultura, klima, sport, znamenitosti, hrana) i usavršavaju svoje komunikacijske i prezentacijske vještine na engleskom jeziku. Prolaze i stručne pripreme: upute za popunjavanje dokumentacije na praksi, pisanje dnevnika rada te mjere zaštite na radu, te upoznavanje s tvrtkama odnosno centrima u kojima će učenici obavljati praksu tijekom mobilnosti.

Sudionici mobilnosti vratili su se iz Slovenije, Španjolske i Danske. Slijede iskustva iz Slovenije gdje su  u Šolskom centru Škofja Loka učili i radili učenici iz 4eT3 – Andreja Nađ, Ivan Štimac, Petar Repuh, Toni Kunštek i Ivančić Luka, 3Et2 – Mislav Milinković, 3Et4 – Davor Kapša i  4Et2 – Borna Gajić. Nastavnik u pratnji bio je Mario Ognjenović. Stručna je praksa trajala od 8. 4. 2018. do 21. 4. 2018. Učenici su programirali PLC-ove (tri vrste programa i PLC-ova) i izrađivali LEGO – robota.

Iskustva učenika: Toni Kunštek, 4eT3

„Smjestili smo se u đačkom domu na 3. katu (53 stepenice od prizemlja). Dom s vrtićem, nastavnim dijelom i radionicom (za popravke automobila9 čini jednu cjelinu.

Na nastavi smo radili s novom opremom i stekli nova znanja i iskustva. Atmosfera je bila ugodna, bez stresa. Nije mi bila potrebna ni pauza. Proljeće u Sloveniji je lijepo, zeleno i sve to, za dobre selfije i facebook naslovne fotografije. Vidjeli smo i Bled i Ljubljanu, opustili se i družili. Posjetili smo ukupno tri tvornice u kojima je automatizacija procesa bila vrhunska (vidjeli kako programabilni strojevi uzimaju posao ljudima jer sve sami rade). Zapamtio sam i riječi slovenskog profesora Krištofa Debeljaka: „Ne postoje problemi, samo izazovi.“

U Danskoj, u gradu  Odense, stručnu su praksu odradila tri učenika 4eT2 razreda: Fran Jurmanović, Tomislav Bešvir i Domagoj Antonio Pljuskovac u pratnji nastavnika Vjekoslava Jakopovića od  7. 4. 2018.  do 22. 4. 2018.

Učenici su bili smješteni u učeničkom domu, a praksu su obavljali u Syddansk Erhvervsskole gdje su obavljali zadatke zajedno s ostalim učenicima. Osim školskih obaveza imali su priliku obići danske gradove Odense, Kerteminde i Kopenhagen, okusiti njihovu hranu te vidjeti način života.

 

Španjolska je bila odredište za dva učenika 4eT2. To su Luka Valentić i Domagoj Kedačić, a nastavnica u pratnji bila je Danijela Ivanović- Ižaković.

Iskustva učenika: Luka Valentić, 4eT2

„Moja je stručna praksa bila u Španjolskoj, gradu Sabadell koji je 20 kilometara udaljen od Barcelone. Praksu smo odrađivali u multinacionalnoj tvrtki IDP koja se bavi 3D arhitekturom. Praksa nam je bila odlična i naučili smo mnogo toga. Najviše me iznenadilo kako su ljudi u tvrtki jako otvoreni prema nama i koliko su nam pomagali u svemu što smo trebali. U samom gradu najviše nas je iznenadilo što stanovnici jako slabo znaju engleski – to nam je stvorilo prepreku u komunikaciji. Na kraju smo uživali u lijepim sunčanim danima u Barceloni koji su bili nezaboravni.“

About the Author: Daliborka Pavošević