I dalje Phys-Me…

U ponedjeljak 2. lipnja 2018. posjetili smo Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. U kazalištu smo vidjeli primjenu fizike na sceni i iza nje. Pomoću kolotura, tehničari u kazalištu prilagođavaju rasvjetu i zastore, a osjetili smo djelovanje inercijske sile pri rotiranju same pozornice. Glumica Anita Schmidt uputila nas je u tajne govora sa pozornice, a s gospodinom Davorom Molnarom razgovarali smo o akustičnim svojstvima dvorane.
Nakon kazališta, zaputili smo se u Dalj. Ondje smo posjetili Kulturni i znantveni centar Milutin Milanković koji je bio geofizičar, astronom i građevinski inženjer. Otkrio je da su periodične promjene ekscentriciteta Zemljine putanje i nagiba Zemljine osi uzrok dugoročnih klimatskih promjena, to jest nastanka i nestanka ledenih doba (Milankovićevi ciklusi). Po njemu su nazvani krateri na Mjesecu i Marsu (Milankovic) i planetoid (1605 Milankovitch). Poslijepodne smo odradili još jednu laboratorijsku vježbu. Poslije laboratorijske vježbe dio učenika je izborno posjetio Zoološki vrt, vozili su se kompom preko Drave i proučili rad vodenice na Dravi.
U utorak smo započeli aktivnosti laboratorijskom vježbom. Poslije toga otišli smo u Integru Dundović koja je ovlašteni servis i salon automobila marke Toyota. Ondje nam je gospodin Hrvoje Filipović objasnio razlike između vozila s klasičnim motorom s unutarnjim sagorijevanjem i vozila s hibridnim i električnim pogonom. Isprobali smo udobnost i tehnologije kojima su novi automobili u salonu opremljeni. Za kraj su radnici pokazali kako se odvija servis automobila i uveli nas u sve svoje radionice.
Nakon poslijepodnevnog odmora, u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek vidjeli smo instaliranu solarnu elektranu, a u prostorima Strojarske tehničke škole Osijek instaliranu geotermalnu elektranu. Geotermalne elektrane za izvor energije koriste toplinu Zemlje. Na krovu zgrade upoznali smo rad solarne elektrane. Osim toga proučili smo i gromobransku zaštitu cijelog objekta. Sve to objasnio nam je ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić, dipl.ing..

 

Prilozi

About the Author: Andrej Mijaćank