Nova iskustva, nova znanja: posjet Estoniji

U okviru novog projekta mobilnosti učenika i nastavnika Nova iskustva, nova znanja 16.-20.10. profesorica B. Štulić posjetila je Ida-Virumaa Vocational Education Centre u Estoniji. Osnovna motivacija za odabir partnera, uz visoke rezultate PISA testiranja koje postižu učenici u Estoniji, kvalitetno je strukovno obrazovanje koje centar pruža. Estonski obrazovni sustav prošao je reformu školstva u svrhu racionalizacije uprave. Škole su geografski okupljane pod zajedničku administraciju, što je važno budući da Estonija ima samo 1.3 milijuna stanovnika. Uz Estoniju se često spominje i izraz digitalna država što je danas njihov važan izvozni proizvod. Preko interneta tako možete otvoriti tvrtku, organizirati poslovanje, zatražiti državljanstvo, izdavanje dokumenata itd.

Edukacijski centar Ida-Virumaa tako sada čine tri škole:  Jõhvi, Sillamäe gdje je i sjedište centra te Narva. Centar obrazuje učenike za veliki broj zanimanja u više područja –  ekonomija, ugostiteljstvo, mehatronika, metalurgija, računalstvo, dizajn, tekstilna industrija itd.

Pokrajina Ida-Viruma nalazi se uz granicu s Rusijom pa je specifična i po tome što se nastava u većini škola održava na ruskom jeziku.

Profesorica je u razgovoru s kolegama usporedila kurikulume zajedničkih zanimanja tehničar za mehatroniku i tehničar za računalstvo s naglaskom na multimediju. Posjetila je njihov studio te razgovarala s nastavnicima koji vode nastavu ovih modula. Zanimljiva je razlika što uz strukovne predmete koje učenici u Estoniji slušaju u sklopu svojih kurikuluma također pohađaju i Umjetnost, Vođenje projekata, Komunikacijske vještine što je uz osnovna strukovna znanja također važno za njihov budući profesionalni život.  Nastava se sve više individualizira na način da učenici samostalno rade uz pomoć nastavnih materijala na radnom mjestu koje simulira realno radno okruženje. Laboratoriji i radionice su opremani i u suradnji s gospodarstvom kako bi učenici što spremniji izlazili na tržište rada.

About the Author: Daliborka Pavošević