Obrazovni sustav u Portugalu: Erasmus +

U razdoblju od 9. do 11. listopada 2018. dvije profesorice iz naše škole Karolina Brleković i Danijela Ivanović – Ižaković u okviru projekta Erasmus+ Nova iskustva, nova znanja – VET stuff mobility posjetile su školu Agrupamento de Escolas de Santa Maria da Feira u portugalskom gradu Santa Maria da Feria. Cilj je putovanja bio  steći uvid u obrazovni sustav u Portugalu, s naglaskom na zanimanja u području IT-a, medijskih i digitalnih tehnologija.

Škola koju su posjetile  iznimno je velika, s gotovo 3000 učenika i stotinjak nastavnika. Zanimljivo je bilo vidjeti prostore škole, posebno specijalizirane laboratorije odjela: IT and Visual and Technological Education.  Profesorice su se educirale u izradi nastavnih materijala pomoću digitalnih medija te pratile rad nastavnika u računalstvu, programiranju  i multimediji. Edukacija i sam job shadowing bili su jako korisni jer je bilo jako zanimljivo vidjeti kako portugalski kolege podučavaju iste ili slične obrazovne sadržaje, a osim toga dobile su uvid u nove metode rada, pristupe obrazovnim sadržajima i primjerima dobre prakse portugalskih kolega.

Osim same škole partnera, u organizaciji odjela za obrazovanje Camara Municipal posjetile su i training centar Cinkork, u kojem se obrazuju učenici svih profila koji  mogu naći zaposlenje u industriji pluta, od radnika na trakama u samom postrojenju, do radnika u dizajnu proizvoda kao i u održavanju opreme u toj zanimljivoj industriji. Sam training centar  institucija je koja osim teorijske nastave za svoje polaznike organizira i praktičnu nastavu te radioničke vježbe –  kako u svojim prostorima, tako i kod partnera u lokalnim tvrtkama. Škola ima sve laboratorije i radionice, kao i proizvodni pogon, kako bi svojim polaznicima pružila što kvalitetnije obrazovanje i omogućila zaposlenje. Bilo je jako korisno steći uvid u njihov rad, planiranje nastave i organizaciju praktične nastave i radioničkih vježbi.

About the Author: Daliborka Pavošević