Praznik rada 1. svibnja

U ponedjeljak 30. travnja 2018.  nenastavni je dan, a u utorak 1. svibnja 2018.  državni je praznik kada obilježavamo Praznik rada te toga dana također neće biti nastave.

Redovna nastava nastavlja se u srijedu 2. svibnja 2018. prema redovnom rasporedu za poslijepodnevnu smjenu po satnici za izvannastavne aktivnosti.

 

Praznik rada obilježava se na ovaj datum jer je u Chicagu 1. svibnja 1886. na ulice  izišlo oko 40.000 radnika tražeći 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja. U to vrijeme radnici su iskorištavani do iznemoglosti, radeći i do 18 sati dnevno za malu nadnicu.

U  žestokom sukobu radnika s policijom ubijeno je šest prosvjednika, a pedesetak ih je ranjeno. Mnogi radnici su uhićeni, a njihove vođe izvedene pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Na prvom kongresu Druge internacionale (organizacija socijalističkih i radničkih partija) u Parizu, tri godine kasnije,  odlučeno je da će se svakog 1. svibnja održavati prosvjedi dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad.

Međunarodni praznik rada obilježava se neradnim danom, skupovima i manifestacijama koje slave radnička prava  u osamdesetak zemalja svijeta, poput Argentine, Brazila, Egipta, Švedske ili Vijetnama. .  Sjedinjene Američke Države, paradoksalno, ne obilježavaju ovaj dan, već sličan praznik – Labor Day – slave 3. rujna svake godine.

Simbol borbe za radnička prava je crveni karanfil, a ne besplatan grah u kotlovima koje kuha i dijeli netko od političara. Stoga svoju pozornost obratite na zahtjeve radnika i sindikalista – poboljšanje uvjeta rada i položaj zaposlenika u današnjem društvu,isticanje velikog broja nezaposlenih, neisplate plaća, rada na crno i odljev mladosti i inteligencije iz naše zemlje.

 

O originalnoj fotografiji koja je inspirirala ovu Lego varijantu, pročitajte na poveznici.

 

About the Author: Daliborka Pavošević