Sve tajne pismenosti: kako prepoznati indeks magle i predstaviti ideju u 20 sekundi?

Treća edukacija u sklopu projekta Sve tajne pismenosti održana je od 28. do 30. lipnja 2018. u Termama Jezerčica. 60 nastavnika i nastavnika iz tri škole – Elektrotehničke i prometne škole Osijek, nositeljice projekta, te partnerskih škola – Elektrotehničke škole Split i Tehničke škole Sisak aktivno je sudjelovalo u ovoj edukaciji. Njezin je cilj u tri strukovne škole kreirati, razviti, implementirati i unaprijediti inovativne interdisciplinarne kurikulume usmjerene na 5 vrsta pismenosti i stvarati digitalne repozitorije putem suradničke platforme. Voditeljica edukacije bila  je Dinka Juričić, savjetnica za cjeloživotno obrazovanje u Školskoj knjizi, stručnjakinja u područjima poput uspješne komunikacije, novih medija, motiviranja učenika, osobnog razvoja i novih didaktičkih modela poučavanja.

Elektrotehnička i prometna škola Osijek nositeljica je ovog projekta vrijednog 1.478.246,04 kn (bespovratna sredstva 100%) u natječaju Europskog socijalnog fonda (UP.03.2.2.03.) Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“. Projekt je usmjeren na razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje kroz podizanje razine informacijske pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola.

Vođeni stručnom i nadahnjujućom voditeljicom Dinkom Juričić, nastavnice i nastavnici iz triju škola bavili su se novim definicijama pismenosti i novom ulogom čitanja, hackatonskim pristupom, strategijama čitanja i malim tečajem brzoga čitanja; upoznavali se s nekritičkim mišljenjem, nepismenošću i njezinim posljedicama, analizirali kritičko mišljenje kao alat za preživljavanje i alat za učenje, učili kako predstaviti ideju, ali i kako prepoznati indeks magle i mlaćenja prazne slame u tekstu.

U drugom su se bloku edukacije usmjerili na planiranje ishoda i učeničkih aktivnosti te sastavljali nacrt budućih kurikuluma.

Predavanja i radionice bile su izuzetno zanimljive svima – onima koji prate rad predavačice Dinke Juričić i onima koji su se prvi put susreli s njezinom energijom i iskustvom. Tri dana dinamičnih, interaktivnih, zanimljivih i motivirajućih radionica i predavanja ispunila su očekivanja sudionica i sudionika iz triju škola koji će ljetne mjesece provesti u kreiranju triju kurikuluma. To su  Pismenost – ključ uspjeha, Digitalni laboratorij i „Kino klub dokumentarnog filma -NaPravI“ (Nađi pravu informaciju – napravi novi sadržaj) koji će se nakon provedenog projekta, zajedno sa svim izrađenim nastavnim sadržajima, moći preuzeti sa stranice projekta http://svetajnepismenosti.com/index.php/hr/ i koristiti u školama diljem Hrvatske.

Voditelj je projekta ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić, dipl. ing., a koordinatorica projekta nastavnica Danijela Ivanović-Ižaković, dipl.ing.

About the Author: Daliborka Pavošević