Kako primijeniti IKT za postizanje unaprjeđenja pismenosti: trodnevna edukacija

U sklopu projekta Sve tajne pismenosti od 11. do 13. svibnja 2018. održana je trodnevna edukacija za 30 nastavnica i nastavnika u Elektrotehničkoj školi Split. Edukaciju s temom Kako primijeniti IKT za postizanje unaprjeđenja pismenosti vodila je Marijana Vrdoljak, mag. paed., mag. edu hrvatskog jezika i književnosti. Nastavnici Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Tehničke škole Sisak i Elektrotehničke škole Split tri su se dana bavili digitalnom pismenošću i korištenjem IKT u nastavi, upoznavanjem novih metoda za rad u nastavi poput obrnute učionice i metode 270 stupnjeva. Usvajali su nove alate za komunikaciju i kolaboraciju te sustave za upravljanje učenjem i razredom. Radili su i na novim vještinama izrađivanja i korištenja kvizova i računalnih igara u nastavi.

Usavršavanje nastavničkog osoblja traje cijeli radni vijek, pa se tako nove metode uklapaju u one već postojeće metode i tehnike. Informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi dijele se na alate za informiranje, situacijske alate, alate za konstrukciju i komunikacijske alate. Putem E-laboratorija nastavnici mogu usustaviti digitalne alate, educirati se o njihovu korištenju, predstavljati primjere dobre prakse te procjenjivati alate i usluge uz pomoć povratnih informacija korisnika. Obrnuta je učionica zanimljiva metoda kojom se kod kuće odrađuje tzv. „pasivni“ dio nastave, a u školi zajednički rješavaju zadaće, problemski zadatci, sinteza gradiva. Nova je i metoda 270⁰ (vršnjačko poučavanje) u kojoj se u poučavanju naglasak stavlja na učenicima kao kreativnim i inovativnim proizvođačima sadržaja. Nastavnici su upoznati  i s tehnikom paralelnog mišljenja, poznatom kao „Šest šešira“. Među alatima za komunikaciju i kolaboraciju, nastavnici su imali priliku upoznati alate Popplet, Padlet, Tricider, Edmodo, Schoology, ClassDojo i odlučiti koji bi im najviše odgovarao za unaprjeđenje nastave ili na slobodnim aktivnostima. Računalne igre i kvizovi koriste se već neko vrijeme kao metode i alati kojima nastavu činimo zanimljivijom digitalnim generacijama; učenici kroz ovakav način rada postaju aktivni sudionici nastavnog procesa, a često i sami kreiraju nove sadržaje. Na ovoj se edukaciji učilo kako izraditi nastavne sadržaje u alatima  Kahoot, PurposeGames, Mentimeter koji su zanimljivi upravo zbog mogućnosti da učenici budu ti koji će samostalno kreirati nove nastavne sadržaje za sebe i druge.

Ova je edukacija druga u nizu edukacija u sklopu ovog projekta. Od srca zahvaljujemo ljubaznim i ugodnim domaćinima, Elektrotehničkoj školi Split i ravnatelju Igoru Radanoviću, mr. sc. na dobrodošlici i organizaciji, a osobito na obilasku Splita uz stručno vodstvo.

Podsjetimo, Elektrotehnička i prometna škola Osijek nositeljica je ovog projekta pod nazivom Sve tajne pismenosti vrijednog 1.478.246,04 kn (bespovratna sredstva 100%) u natječaju Europskog socijalnog fonda (UP.03.2.2.03.) Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“. Partneri na projektu su Elektrotehnička škola Split i Tehnička škola Sisak. Projekt je usmjeren na razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje kroz podizanje razine informacijske pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola.

About the Author: Daliborka Pavošević