PROJEKT IMES: OSJEČKI STRUKOVNJACI I KULTURNJACI U LITVI

Elektrotehnička i prometna škola Osijek partner je u velikomErasmus+ KA2 projektu suradnje za inovacije i razmjenu dobre prakse iMES –  Media To Understand and Create (Implementacija medijskog obrazovanja u škole) . Projekt je primarno okrenut medijskoj pismenosti i načinima kako stvoriti ili poboljšati kurikule kroz koje se medijska pismenost poučava.

Projekt traje dvije godine, a nakon međunarodnog sastanka svih sudionika u Litvi u listopadu, u studenom je održana prva edukacija za nastavnike iz partnerskih institucija. U Vilniusu su se okupili nastavnici iz tri države – nositelja projekta litavske Gimnazije  Salomeja Neris Vilnius, grčke 4. liceja Katerini, KEPA PIERIAS i hrvatske Elektrotehničke i prometne škole Osijek. U projektu aktivno sudjeluje i osječka Akademija za umjetnost i kulturu s asistentima Odsjeka za kulturu i kreativne industrije Snježanom Barić- Šelmić i Tomislavom Levakom te litavski partner u projektu, Tehničko sveučilište Vilnius Gedimino Technicos Universitas.

Tijekom petodnevne edukacije sudionici iz tri države imali su prilike posjetiti Tvornicu LINKMENY sveučilišta Vilnius Gedimino Technicos Universitas,  raspravljali o medijima, propagandi i lažnim informacijama, razgovarali s predstavnikom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Litvi Berislavom Živkovićem, posjetili litavski Parlament i nacionalni Centar za civilnu edukaciju te izradili praktični rad – „travelogue“ – osobni dokumentarni videozapis putovanja.

Rezultat ovog projekta bit će novi kurikul za medijsku pismenost koji će sastavljati svi sudionici; u Litvi će se provoditi uklopljen u redovnu nastavu gimnazijskog programa, a u Grčkoj i Hrvatskoj kao izvannastavna aktivnost.

 

 

About the Author: Daliborka Pavošević