Predavanje i radionica Zašto je važna (novo)medijska pismenost: primjer lažnih vijesti

Zašto je važna (novo)medijska pismenost? Što su lažne vijesti i kako ih prepoznati? Kako naša škola sudjeluje u Danima medijske pismenosti 2018. ?

Ove se godine Dani medijske pismenosti održavaju od 19. travnja do 21. travnja 2018. godine. Organizatori su  Agencija za elektroničke medije i UNICEF s partnerima.  Odjel za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s dvije osječke srednje školeIII. gimnazijom Osijek i  Elektrotehničkom i prometnom škola Osijek  održat će predavanje i radionicu u trajanju od 90 minuta. Za našu je školu datum održavanja  četvrtak, 19. travnja 2018., u 13,30 sati  u BIC-u.

Kratak opis događanja:

Nalazimo se u vremenu koje svjedoči prijelazu društva iz postmodernoga već u postpostmoderno. Inovacije koje omogućuje informacijsko-komunikacijska tehnologija, revolucionarne su. Ovo predavanje i radionica stoga će se baviti najznačajnijim promjenama u načinu komunikacije i rapidnom razvoju novih medijskih platformi posljednjih godina, s naglaskom na razlike između pripadnika mlađih generacija, tzv. „digitalnih urođenika“ (Digital Natives) i pripadnika starijih generacija, tzv. „digitalnih doseljenika“ (Digital Immigrants). Osim toga, predavači, čija su uža struka upravo novi mediji, učenicima će srednjih škola približiti aktualnu medijsku i društvenu problematiku – vrste i načine širenja lažnih vijesti („fake news“) putem novomedijskih platformi, u prvom redu popularnih društvenih mreža i aplikacija. Upozorit će ih na moguće opasnosti, posljedice i načine sprječavanja navedene sve češće globalne pojave, s posebnim osvrtom na važnost razvoja (novo)medijske pismenosti, osobito kod mladih.

Ukratko o izlagačima/predavačima:

Tomislav Levak (1975.) asistent je na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Dvostruko zvanje magistra struke stekao je na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, na dva različita studijska smjera – Medijska kultura i Kulturalni menadžment. Od 1996. do 2015. godine radio je kao uspješan novinar niza nacionalnih i tiskanih medija – prvo Slobodne Dalmacije, zatim Jutarnjeg lista, Slavonskog doma i Glasa Slavonije. Trenutno je doktorand na sveučilišnom poslijediplomskom interdisciplinarnom doktorskom studiju Komunikologije pri Doktorskoj školi Sveučilišta u Osijeku. Od ožujka 2015. urednik je Sveučilišnog glasnika, službenoga glasila Sveučilišta u Osijeku. Od travnja 2015. zaposlen je kao asistent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, na Katedri za medijsku kulturu i Katedri za kulturalni menadžment. Sudjelovao je već na petnaestak domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih konferencija i skupova te kao autor ili koautor objavio desetak znanstvenih radova. Uz hrvatski, govori, čita i piše engleski i njemački jezik.

 

Snježana Barić-Šelmić (1973.) asistentica je na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku od siječnja 2017. godine. Diplomirala je na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, smjer Medijska kultura.  Trenutno je doktorandica na Doktorskoj školi Sveučilišta u Osijeku, na sveučilišnom poslijediplomskom interdisciplinarnom doktorskom studiju Kulturologije, modul: Medijska kultura – Istraživanje medija. Što se tiče ostale profesionalne izobrazbe, završila je IEDC Bled School of Management Program, Management Zentrum St. Gallen Management Training Program. Aktivno govori engleski i njemački, a služi se ruskim i španjolskim. Govori i hrvatski znakovni jezik te svira violinu.

 

 

 

About the Author: Daliborka Pavošević