Bliži se kraj: Nova iskustva, nova znanja

Projekt “Nova iskustva, nova znanja” bliži se kraju. Pročitajte više o iskustvima s tromjesečne mobilnosti u Velikoj Britaniji. Bilo je to zaista novo iskustvo i nova znanja za naše sudionike.

“Sve je započelo 17.5.2019. vožnjom do aerodroma u Budimpešti, samim dolaskom na aerodrom mnogi od nas su doživjeli nešto sto nikada prije nisu. Zatim smo poletjeli. Još jedan novi doživljaj za većinu od nas. Sletjeli smo u Londonu na aerodromu Getwick i ostali zapanjeni njegovom veličinom i dozom užurbanosti koja se tamo može osjetiti. Nakon peterosatne vožnje stigli smo do naših novih domova i naših novih obitelji za sljedeća tri mjeseca.

Prvoga dana upoznali smo se i sa našim novim gradom, Paigntonom, autobusima koji će nas voziti na posao sljedeća tri mjeseca, te sa predstavnicima organizacije TTLP koji su nam bili od velike podrške i pomoći čitav boravak.

Prvi tjedan bio je najuzbudljiviji, nas svih dvanaest još je uvijek bilo tamo, odlazili smo na druženja gdje bi raspravljali dojmove sa posla i prepričavali događaje toga dana. Međutim, nakon dva tjedna, ostali smo samo nas troje.

Svakoga dana odlazili bi na posao, utorak je bio rezerviran za redovna druženja sa drugim učenicima koji su došli u Englesku s istim ciljem kao i mi, učiti, stvoriti nova poznanstva i zabaviti se. Svakoga četvrtka TTLP bi osmislila aktivnosti za sve učenike koji trenutno borave u Engleskoj. Tih dana radili bi skraćeno pa bi nakon ručka otišli na dogovorene aktivnosti, primjerice posjet zoološkom vrtu, aquaparku, muzejima, prapovijesnim spiljama, u kino, na vožnju tradicionalnim crvenim autobusom, tradicionalni cream tea u poslijepodnevnim satima…

Vikendima smo organizirali svoje aktivnosti, obilazili smo obližnje, ali i nešto dalje gradove, odlazili na plažu kada je to vrijeme dopuštalo, obilazili smo turističke atrakcije i znamenitosti. Dvoje nas je proslavilo i 18. rođendan za vrijeme boravka.

Vrijeme je brzo prolazilo, uživali smo radeći, upoznavajući različite ljude i kulture iz različitih krajeva svijeta, te upoznavajući sebe kroz potpuno različitu svakodnevicu od naviknute.

Nakon dva i pol mjeseca kada je došlo vrijeme za povratak svi smo osjećali kao da ponovno napuštamo naše domove i idemo u nepoznato i novo. Upoznali smo mnoštvo predivnih ljudi i ostvarili predivne veze diljem svijeta, usavršili govor i razumijevanje stranoga jezika, naučili biti sami, ali i samostalni, uvidjeli što zapravo znači biti radnik i živjeti radni dan.

Najvažnije od svega je što smo upoznali sebe, pomaknuli svoje granice, postavili nove ciljeve i stvorili nove ideje uz brojne uspomene i iskustva vrijedna za cijeli život.”

D.B. 4ET1

About the Author: Karolina Brleković