Načini i mogućnosti manipulacije u medijskim i predizbornim kampanjama

U utorak, 9. travnja 2018., od 16 do 17,30 sati u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek u organizaciji

Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku – Odsjek za kulturu, medije i menadžment održano je predavanje Načini i mogućnosti manipulacije u medijskim i predizbornim kampanjama. 

Predavači/voditelji debate  bili su Tomislav Levak, mag. cult. i  Snježana Barić-Šelmić, mag. cult. s Akademije, za učenike 4. razreda  dviju srednjih škola – III. gimnazije OsijekElektrotehničke i prometne škole Osijek.

O predavanju autori kažu:

Zahvaljujući sve brojnijim i bržim kanalima (dvosmjerne) komunikacije, mediji – osobito novi mediji – sve su prisutniji u svakodnevnom životu. Usporedo s razvojem medija razvili su se, na žalost, i raznoliki načini i mogućnosti medijskih manipulacija, osobito u medijskim kampanjama u različite svrhe: marketinške, propagandne, političke, predizborne i druge.  

Budući da će se u 2019. i 2020. godini u Republici Hrvatskoj održati čak troje različitih redovitih izbora – izbori za predstavnike u Europskom parlamentu, izbori za predsjednika RH te izbori za predstavnike u Saboru RH – predavači/voditelji debate odlučili su se obratiti učenicima 4. razreda srednjih škola, odnosno maturantima koji će tada prvi put imati mogućnost glasovati na izborima. Upoznat će ih s uobičajenim manipulativnim metodama i strategijama te ih upozoriti na različite neželjene pojave na koje mogu naići, osobito na društvenim mrežama. Kroz raspravu i praktične primjere podučit će ih kako se zaštititi od takvih pojava, ali i kako spriječiti njihovo dalje širenje putem medija, u skladu s ovogodišnjim sloganom Dana medijske pismenosti 2019. – „Poštujmo sebe i druge u medijskom prostoru“.  

Predavači su asistenti na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ovo je predavanje nastavak uspješne suradnje s Elektrotehničkom i prometnom školom; na sličan smo način obilježili Dane medijske pismenosti u isto vrijeme, na istom mjestu, prošle godine. Očekujemo suradnju i u budućnosti!

 

About the Author: Daliborka Pavošević