TCA BILBAO – studijski posjet: Internacionalizacija i inovativne prakse strukovnog obrazovanja i obrazovanja u Španjolskoj: slučaj Baskije

Od 26.11. do 28.11.2019. u organizaciji  španjolske i nizozemske Erasmus+ agencije održan je u studijski posjet pod nazivom  Internationalization and innovative VET practices in Spain: the case of the Basque Country.

Teme i ciljevi ovog studijskog posjeta bili su sljedeći:

  • sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (Vocational Education and Training – VET) i njegova organizacija u Baskiji
  • sinergija između lokalnih pružatelja usluga strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i poduzeća
  • inovativne prakse u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Baskiji: uključenost javnih institucija u razvoj sustava strukovnog obrazovanja i obrazovanja (VET sustava).
  • istraživanje i primijenjena inovacija kao temeljni elementi strukovnog osposobljavanja.

Očekivani ciljevi ove aktivnosti su bili:

poticanje inovativnih politika u sustavima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, poboljšanje razvoja inovativnih sustava strukovnog obrazovanja i obrazovanja koji odgovaraju proizvodnim i industrijskim potrebama s ne samo konkurentnim, već i društveno i okolišno održivim pristupom te promicanje razvoja obrazovnih politika povezanih s industrijskim i tehnološkim potrebama.

U studijskom posjetu sudjelovalo je 34 osobe od kojih su četiri bile iz Hrvatske. Među njima je bio i ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić.

Iskustvo koje su nam prenijeli predstavnici obrazovnih institucija u pokrajini Baskiji je bogato. Prije svega jačanje suradnje s tvrtkama, na primjer velike tvrtke, Petronar – rafinerije. Postoji i niz suradnji s manjim tvrtkama koje, nažalost, nismo imali vremena upoznati. Ovakav posjet može pomoći našoj školi za unaprijeđenu i jačanju suradnje s tvrtkama Regionalnog centra kompetencija koje su u okruženje Škole, ali i s drugim institucijama čiji su predstavnici bili na studijskom posjetu.

Nadalje je istaknuta važnost internacionalizacije ustanove te u narednom razdoblju kroz job shadowing nastavnika, mobilnosti učenika, ali i edukacije nastavnike u inozemstvu u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti postoji mogućnost internacionalizacije nastavnika i promjenu svijesti o potrebi otvaranju ustanove mogućnostima koje nudi internacionalna suradnja. Važno je i promijeniti način poučavanja učenika uvođenjem novih metodologija poučavanja, posebno projektno orijentirane nastave u kojoj je učenik u središtu poučavanja. Iskustvo ovakve nastave predstavnici Baskije su podijelili s nama.

Tijekom posjeta imali smo priliku posjetiti nekoliko institucija smještenih u Bilbau i San Sebastianu s bogatim iskustvom u programu Erasmus + i polju strukovnog obrazovanja i obrazovanja. Posjetili smo slijedeće institucije:

About the Author: ZGetos