Mladi nadareni matematičari

U petak, 24. svibnja 2019., su nas posjetili članovi udruge pod imenom Mladi nadareni matematičari “Marin Getaldić”. Ugostili smo Jurja Marušića i Doroteu Bošnjak koji su kroz zabavno, interaktivno predavanje poticali učenike na razmišljanje i razvijanje matematičke logike.

Cilj udruge je popularizacija matematike u osnovnim i srednjim školama te priprema učenika za matematička natjecanja. Članovi udruge su studenti PMF-a i FER-a koji su i sami bivši natjecatelji te volontiranjem u udruzi žele doprinijeti svojim znanjem i iskustvom. Neke od aktivnosti udruge su ljetni kamp i zimska škola na kojima mentori pripremaju učenike za nadolazeća matematička natjecanja. Važno je spomenuti velike prednosti ovakvih događanja kao što su stjecanje poznanstava, povezivanje sa sebi sličnima iz cijele Hrvatske te dobra zabava.

Drugačijim pristupom od onog na nastavi, Juraj i Dorotea su prikazali neka područja matematike kroz razne igre. Matematičke su igre uključivale kombinatoriku, teoriju brojeva, statistiku i vjerojatnost, razvoj strategije s obzirom na predviđanja ponašanja određene skupine ljudi, razvoj strategije za optimalno rješenje pojedinih problema koji se pojavljuju u modernom društvu. Želja im je privući što više mladih matematičara na aktivnosti udruge i probuditi u mladima svijest o ulozi matematike u svakodnevnom životu.

Više o udruzi i njezinim aktivnostima možete pogledati na: https://mnm.hr

About the Author: Anica Leventić