Nova iskustva, nova znanja – Velika Britanija

Projekt mobilnosti Nova iskustva, nova znanja u sklopu Erasmus+ programa odveo je 8 učenika trećih razreda na dvotjednu praksu u Veliku Britaniju, točnije u Torquay, Paignton i Exeter. Učenici u razdoblju od 18.05. do 03.06. bili smješteni u obiteljima, a radili su u različitim tvrtkama srodnih djelatnosti našim obrazovnim programima.

Iako je sam projekt prvenstveno mogućnost učenicima da provedu program praktične nastave u nekoj od Europskih zemalja i iz prve ruke vide kako izgledaju radni uvjeti, što se od radnika očekuje, da uvide koliko njihovo znanje vrijedi u realnim uvjetima i na tržištu rada, značajan naglasak se stavlja i na međunarodno kulturološko iskustvo. Zato su učenici su nakon vrijednog i napornog svakodnevnog rada svaki slobodan trenutak koristili za upoznavanje okruženja u kojem su bili smještenim, međusobno druženje, ali i druženje s drugim učenicima i studentima koji dolaze raditi ili na praksu. Bila je to prilika obići slikovite primorske gradove i mjesta (Torquay, Paignton, Brixham, Dartmouth, Babbacombe), univerzitetski grad Exeter, Bristol i mnoge druge. Isto tako je bilo zanimljivo analizrati ritam i način života jedne britanske obitelji, koji se dosta razlikuje od tipičnog života u Hrvatskoj. Probai su neka nova, drugačija i tipično britanska jela, obišli znamenitosti i pohodili zanimljiva događanja.

Sveukupno, radi se o jednom nezaboravnom i vrijednom iskustvu u kojem su sudjelovali učenici Leon Čeferin iz 3et4, Neven-Lucijan Davidović, Bruno Ferenci, Zvonimir Kovačić i Ivan Tešanov (3et1), te Leo Franjić i Tin Vojnović iz 3et2 razreda. U pratnji je s njima bila prof. Željka Getoš.

 

About the Author: ZGetos