Projekt PUT – Poslovi u ugostiteljstvu i turizmu

Povjerenstvo za procjenu projekata Ministarstva turizma za Promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2019. ocijenilo je učenički projekt dvije osječke strukovne škole najboljim projektom.

Ugostiteljsko turistička škola Osijek i Elektrotehnička i prometna škola Osijeka za suradnju na projektu PUT – Poslovi u ugostiteljstvu i turizmu osvojile su prvo mjesto.

Voditeljica projekta je prof. Gabrijela Baraban, a na projektu su radili učenici svih smjerova i profesori Ugostiteljsko turističke škole Osijek: Andrej Kristek, Ksenija Kesegi – Krstin, Ana Marijom Čuljak  i Saša Jakšić. Tim Elektrotehničke i prometne škole činili su: prof. Danijela Ivanović – Ižaković i prof. Ivan Marušić te učenici Ramal Salha i Ivo Stjepan Ojvan.

Ciljevi projekta su: motiviranje mladih za rad u turizmu, smanjenje deficita radnika u ugostiteljstvu i turizmu, povezivanje znanosti i obrazovanja te javnog, privatnog i civilnog sektora tako što će na jednom mjestu intenzivno surađivati škola, učenici i gospodarstvenici, usklađivanje sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada, približavanje kvalificiranog radnika poslodavcu, promocija zanimanja u turizmu kroz radionice i predavanja za učenike osnovnih škola, praćenje mladih osoba nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja (dobivanje uvida koliko mladih nastavlja raditi u svojoj struci i u svojoj državi) i osiguranje mladima u Hrvatskoj plan karijere i pripremu za posao kakve imaju njihovi vršnjaci u Europi i svijetu.

Tim Elektrotehničke i prometne škole izradio je web aplikaciju koja učenicima ugostiteljsko turističke škole Osijek koji završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje omogućuje povezivanje s poslodavcima iz sektora ugostiteljstva i turizma.

Učenici u aplikaciji imaju profile sa osobnim i profesionalnim podacima o praksi koju su obavljali ili radu na sezonskim poslovima. Njihovim podacima mogu pristupiti poslodavci, koji na taj način mogu doći do traženih zaposlenika puno brže i izravno stupili u kontakt. S druge strane aplikaciju koriste i učenici za traženje slobodnih poslova. Svaki poslodavac u svojoj bazi uz ime objekta objavljuje i koja radna mjesta potražuje, kao i druge zanimljive podatke za one koji traže posao.

Mrežna poveznica na aplikaciju:

https://www.putizvrsnosti.com/

Napisala Danijela Ivanović-Ižaković

Prilozi

About the Author: Anica Leventić