Sve tajne pismenosti i IMES: edukacija nastavnog osoblja

U svakom je projektu iznimno važna edukacija za nove vještine i alate koje ćemo koristiti u nastavnom procesu.

Diseminacija stečenih znanja, vještina  i sposobnosti iz dvaju projekata – Sve tajne pismenosti kojega smo nositelji i iMES, međunarodnog projekta za medijsku pismenost u kojem smo partneri odvijala se tijekom 10. i 11. siječnja 2019. kroz dvije radionice za nastavnice i nastavnike Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Prva radionica –  Izrada grafika, web stranica i videa u alatu Adobe Spark – rezultat je projekta Sve tajne pismenosti, a za zainteresirane nastavnice i nastavnike održale su je voditeljice Sandra Štrasser, prof.  i Daliborka Pavošević, prof. i dipl. knjiž. Nastavničko se osoblje okušalo u kreiranju web stranice, videa i grafike koje mogu koristiti u svakodnevnom radu s učenicima i učenicima. I samim učenicima neće biti teško okušati se u samostalnoj izradi sadržaja nakon kratkog upoznavanja s aplikacijom. Nastavnici su u evaluaciji ocijenili radionicu vrlo dobrom (35% nastavnika) i izvrsnom (65% nastavnika) i vrlo korisnom za rad u nastavi.

Druga je radionica, pod nazivom Izrada i montaža videa, diseminacija znanja, vještina i sposobnosti iz projekta iMES.  Zainteresirala je brojne nastavnice i nastavnike koji su nakon teorijske podloge snimali vlastiti video-materijal, uređivali ga i montirali te dodavali glazbenu podlogu. Voditelji ove radionice bili su Danijela Ivanović-Ižaković, dipl. ing., Bojana Štulić, mag. i Vjekoslav Jakopović, dipl. ing.

Nastavnici su radionicu evaluaciji ocijenili   vrlo dobrom (38% nastavnika) i izvrsnom (62% nastavnika) i  korisnom za rad u nastavi.

Video-materijali mogu se koristiti pri snimanju vježbi, pokusa, izrade zadataka u struci, ali i općeobrazovnim predmetima; očekujemo brojne primjere dobre prakse koji će nastati inspirani ovim radionicama.

Svi sudionici radionica složili su se da su obje radionice bile zanimljive i da će im koristiti u nastavnom procesu.

About the Author: Daliborka Pavošević