Ruksak pun kulture u našoj školi

 Ruksak (pun) kulture program je koji omogućava usvajanje i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima koji žive u sredinama s ograničenom dostupnosti kulturnim i umjetničkim  sadržajima. Naša je škola upravo dobila potvrdu da smo uključeni u ovaj program. Zanimanje smo pokazali na inicijativu prof. Sandre Štrasser, nastavnice Hrvatskog jezika.

Program zajednički provode Ministarstvo kulture i Ministarstvo  znanosti, obrazovanja i sporta kao dopunski program potpore kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Provodit će ga profesionalni umjetnici i studenti umjetničkih akademija, a svi su programi odobreni odlukom navedenih ministarstava.

Predviđeno je, tijekom godine, organiziranje do 100 događanja  u Republici Hrvatskoj na kojima će se prezentirati jedan od (najviše) 40 kulturno-umjetničkih programa pripremljenih za potrebe programa.

Svrha je programa poticanje djece i mladih na razumijevanje i usvajanje  umjetnosti i kulture u dislociranim i prometno slabije  povezanim područjima Republike Hrvatske, a cilj je priprema i provedba različitih kulturnih i umjetničkih programa  prilagođenih djeci i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u dislociranim, prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske.

U motivacijskom smo pismu naveli da sve ono što pružimo našim učenicama i učenicama oplemenjuje i obogaćuje njihov svjetonazor, odgaja ih i razvija u cjelovite osobe. Smatramo da je ovakva vrsta programa idealna za razvoj kulturnog, građanskog i osobnog identiteta i naglasili smo kako bi sudjelovanje naše škole u ovom projektu bilo izvrsno za nastavak truda i rada koji kontinuirano ulažemo u odgoj i obrazovanje naših učenica i učenika.

Na poveznici možete vidjeti koje su sve škole i vrtići uključeni u ovaj program.

https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=22934

About the Author: Daliborka Pavošević