TCA Eindhoven: Profesionalni razvoj osoblja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

U organizaciji nizozemske Nacionalne agencije Erasmus+ od 6. do 8. studenog 2019. u Eindhovenu, Nizozemska održan je seminar:  Profesionalni razvoj osoblja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju: prema strukturiranom i strateškom pristupu.

U radu seminara sudjelovalo je 40 sudionika – 20 iz Nizozemske i 20 iz ostalih zemalja članica EU. Na seminaru je sudjelovala i nastavnica strukovnih predmeta Elektrotehničke i prometne škole Osijek u sektoru računalstva Danijela Ivanović-Ižaković.

Tema seminara bila je prekogranična mobilnost strukovnih nastavnika i ostalog osoblja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (VET).

Zaključak  seminara: da bi se ostvario najbolji učinak u procesu internacionalizacije potreban je strukturiran i strateški pristup međunarodnim mobilnostima kao sredstvu za profesionalni razvoj nastavnika i ostalog osoblja.

Jedna od tema bila je i „internacionalizacija kod kuće“ u kojoj nema fizičke mobilnosti nastavnika nego se međunarodni projekti ostvaruju u digitalnom obliku. Proces digitalizacije je upravo jedan od detektiranih problema za većinu nastavnika u strukovnim školama.

Glavni cilj ovog seminara bio je uspostavljanje međunarodnih kontakata među europskim strukovnim školama kako bi se povećao broj mobilnosti strukovnih nastavnika i osoblja te kvaliteta istih kroz osmišljanje visokokvalitetne obuke nastavnika i aktivnosti „job shadowinga“.

Tijekom seminara sudionici su podijelili iskustva dobre prakse i probleme s kojima se susreću u okviru Erasmus+ programa. Posjetili su i strukovnu školu SintLucas koja djeluje u području kreativnih industrija (multimedija, dizajn i IT) u kojoj su mogli vidjeti kako rade učenici, na koji način ostvaruju ishode učenja, te s kakvom opremom i aplikacijama rade tijekom svog obrazovanja. Ova škola primjer je dobre prakse i u području internacionalizacije i u području digitalizacije.

Kao rezultat seminara već se planiraju nova partnerstva i razrađuju  nove ideje.

Veliko hvala Agenciji za mobilnost i programe europske unije što razumije potrebu strukovnih nastavnika i potiče sudjelovanje na ovakvim korisnim događanjima.

About the Author: Anica Leventić