TCA: Erasmus+ povećava zapošljivost i promiče suradnju sa svijetom rada

S temom kako povećati zapošljivost učenika i kako ostvariti bolju suradnju sa svijetom rada kroz programe Erasmus + poticanjem mobilnosti učenika i nastavnika održane su aktivnosti transnacinalne suradnje „Erasmus+ boosting employability and promoting cooperation in the world of work“ u Latviji.

Kroz predavanja i radionice predstavljeni su rezultati provedenih projekata, najavljeno novo projektno razdoblje za nove projekate i promjene koje dolaze, financiranje novih projekata, suradnja s uspješnim tvrtkama, bolja konkurentnost na tržištu rada, kako pronaći najbolje partnere i drugo. Za programsko razdoblje 2021. – 2027., u  Erasmus+ programu planira se udvostručenje broja mobilnosti i planiranih novčanih sredstava, te će biti omogućena i međusektorska suradnja institucija.

Sudionicima su predstavljeni i primjeri dobre prakse, a kao jedan od prikazan je film MERCURIA Business College, Vantaa, Finland iz projekta Young Talent, Creating New Multicultural Brand https://www.youtube.com/channel/UCvrXcR-KMdFZSRdbMsg6PcA. Nakon predavanja održana je i radionica na kojoj su strukovni nastavnici raspravljali o tome kako savladati prepreke koje se javljaju pri provedbi projekta, prilikom pripreme, prijave i provedbe te davali prijedloge poboljšanja.

Seminar je organizirala latvijska nacionalna agencija, a u aktivnostima održanim 9. i 10. rujna 2019. sudjelovalo je 84 sudionika iz 14 zemalja EU. Predstavnice naše škole su bile B. Štulić i A. Leventić. Svi sudionici su razmijenili kontakte radi lakšeg povezivanja i pronalaženja partnera za buduću projektnu suradnju.

About the Author: Anica Leventić