Centar za sigurniji internet: predavanje o ovisnosti o internetu

Nekoliko godina nakon masovne pojave interneta, stručnjaci su uočili veliku sličnost pretjerane upotrebe interneta s patološkim kockanjem. U zadnja dva desetljeća ovisnost o internetu sve više se potvrđuje kao zaista iscrpljujući poremećaj koji zahtjeva posebne metode tretmana.

Kompjutorska i internetska ovisnost ima mnogo zajedničkog s klasičnim ovisnostima. Razlika je u tome što ovisnik ne zlorabi psihoaktivne tvari (droge), nego ovisničku potrebu zadovoljava sadržajima koji se nude na internetu.

Kada je prisutna ovisnost o internetu dolazi do problema funkcioniranja u svakodnevnom životu što dovodi do socijalne izolacije. Stoga je vrlo bitno na vrijeme osvijestiti problem ukoliko je prisutan i potražiti pomoć.

Razni oblici ovisnosti jedna je od tema eTwinning projekta “Healthier together” u kojem sudjeluje naša škola, a više o ovisnosti o internetu govorila nam je psihologinja Iva Vidanec iz Centra za sigurniji Internet koja je posjetila našu školu i održala zanimljivo predavanje učenicima 2. i 3. razreda.

Marin Kanaet, prof. mat. i fiz.

 

About the Author: Daliborka Pavošević