MEDIJSKA PISMENOST  I KRITIČKO MIŠLJENJE – TRENING U SKLOPU PROJEKTA IN EDU

U subotu 25. siječnja 2020. u sklopu projekta InEdu u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek održan je jednodnevni trening za profesore/ice srednjih škola MEDIJSKA PISMENOST I KRITIČKO MIŠLJENJE u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

Trening su održale Sandra Matijević, prof. i Daliborka Pavošević, prof. i dipl. knjiž. iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek, koje su prošle edukaciju za trenere na međunarodnom treningu održanom u Osijeku od 1. do 3. listopada 2019. Na međunarodnom su treningu sudjelovale 23 sudionice i sudionici iz Bugarske, Hrvatske, Francuske, Italije i Slovenije, osobe iz područja prosvjete, psihologije, novinarstva i upravljanja projektima. U trodnevnom su treningu učili o teoriji medijske pismenosti, praktičnim savjetima za poučavanje i prolazili kurikul nastavnog programa iz medijske pismenosti i kritičkog mišljenja kojeg je razvila organizacija IREX Europe i francuska organizacija koja se bavi medijskom pismenošću Savoir* Devenir.

Trening za trenere vodila je Irma Velez, stručnjakinja za medijsku  i informacijsku pismenost, predavačica na Sveučilištu Sorbonne i članica Savoir* Devenir.

Tijekom trodnevne edukacije, sudionice i sudionici razvijali su plan treninga koji će provoditi u svojim lokalnim zajednicama. Sati medijske pismenosti uklopit će se u redovni nastavni program ili izvannastavne aktivnosti, prema mogućnostima, i prilagoditi nastavnicima koji će moći odabrati o kojim temama žele raditi s učenicama i učenicima u svojim školama.

Na održanom treningu u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek Sandra Matijević i Daliborka Pavošević pružile su sudionicama i sudionicama – nastavnicama, nastavnicima, knjižničarkama i knjižničarima te pedagozima i pedagoginjama iz srednjih i osnovnih škola Osječko – baranjske županije svoja iskustva, znanja, vještine i ideje vezane uz medijsku i informacijsku pismenost i kritičko mišljenje koje provode u redovnoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima. Na kraju treninga polaznice i polaznici mogli su prepoznati, opisati i usvojiti odgovarajuću terminologiju, kompetencije i vrijednosti povezane s medijskom i informacijskom pismenosti. Mogli su identificirati mehanizme koji određuju informacijske poremećaje na mreži, s posebnim osvrtom na lažne vijesti, dezinformacije, stereotipe, govor mržnje. Upoznali su se s glavnim elementima učinkovitog plana lekcija o medijskoj i informacijskoj pismenosti i razgovarali o mogućoj integraciji medijske i informacijske pismenosti u različite nastavne predmete i i izvannastavne aktivnosti.

Sudionice i sudionici pozitivno su ocijenili trening i trenerice: „Vrlo pristupačne, zanimljive i zabavne!“ „Vrlo korisni primjeri dobre prakse“, „Dobila sam nove primjere za obradu i upoznala alate i aplikacije koje do sada nisam koristila“, „zanimljivo, poučno, korisno“, „više nego sam očekivala, hvala“, „Izvrsno pripremljene trenerice“, „Navodili su se primjeri primjereni svim ciljanim skupinama“, „Atmosfera je bila odlična, svi su bili otvoreni i raspoloženi“, „potrebno i poticajno – ponovilo se!“,“ Sve je bilo korisno, zanimljivo i iskoristivo u praksi“, „Drago mi je da su se naveli konkretni primjeri koje možemo rabiti u nastavi na različite načine“.

Ovo je početak suradnje i rada na razvoju medijske i informacijske pismenosti jer projekt InEdu ima zanimljiv nastavak.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava  organizira  građanski hackaton u kojem nastavnici sudjeluju sa svojim školskim timom.  Građanski je hackathon događaj koji potiče građansko djelovanje, spaja dizajnere, developere, organizacije civilnog društva i aktiviste kako bi zajednički riješili tekuće probleme i potrebe zajednice te pokazali što je sve moguće napraviti koristeći tehnologiju. Građanski hackathon kreativan je i inovativan način iznalaženja rješenja za građanske probleme te je jedan od glavnih aktivnosti ovog projekta. Održat će se na proljeće 2020. godine, u svakoj od partnerskih zemalja. Na svakom hackathonu sudjelovat će 30 – 40 učenika na nacionalnoj razini iz više škola, zajedno s nastavnicima i roditeljima.  Temu nacionalnog hackathona odabrat će svaka škola za sebe, u suradnju s partnerima, ali tema se mora ticati online govora mržnje, prepoznavanja i raskrinkavanja lažnih vijesti, stvaranja online sadržaja s narativom koji se protivi govoru mržnje, ksenofobiji i drugim oblicima diskriminacije. Medijski i digitalni  stručnjaci vodit će timove, a pobjednici hackathona dobit će novčani iznos od 9000 eura kako bi implementirali osmišljenu kampanju ili akciju  na lokalnoj razini te imali priliku sudjelovati na četverodnevnom međunarodnom učeničkom kampu koji će se održati u Sofiji, u Bugarskoj krajem 2020. godine.

Kao specifične ciljeve projekta koji se nastavlja ističe se omogućavanje mladim osobama mogućnosti za stjecanje društvenih, građanskih i interkulturnih kompetencija, promicanjem demokratskih vrijednosti i temeljnih prava, socijalne uključenosti i nediskriminacije te aktivnog građanstva, jačanje kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti, posebice u korištenju interneta i društvenih medija, kako bi se razvila otpornost na diskriminaciju i indoktrinaciju, poboljšavanje umrežavanja kroz virtualne razmjene i online platforme između partnerskih organizacija i škola, s primjerima dobre prakse i resursima o tome kako poboljšati inkluzivnost i angažman mladih kroz učenje.

_____________________________________________________

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u partnerstvu s: FORMA.Azione, Perugia, Italija (vodeći partner), Udruga za razvoj Sofija – Sofija, Bugarska,IREX Europe, Lyon, Francuska, Zaklada PRIZMA, Maribor, Slovenija, DZZD „Obuchenie“, Bugarska, ITET Perugia, Perugia, Italija od 1. veljače 2019. godine provodi ovaj dvogodišnji projekt pod nazivom  InEdu – Inclusive communities through media literacy and critical thinking education koji se financira koji se sredstvima Erasmus+ programa Europske Unije (KA 3: Support for policy reform).

About the Author: Daliborka Pavošević