Najbolji završni radovi

U trenutku dok naši maturanti slažu svoje životne prioritete ili popise odabranih studija, nastavnici slažu dojmove o završetku neobične nastavne godine. Uvijek ističemo koliko smo ponosni na naše učenike i njihove uspjehe, pa ćemo to učiniti još jednom tako što ćemo predstaviti nekoliko završnih radova koji su se posebno istaknuli uloženim trudom i  radom učenika te konačnim rezultatom.

Završni rad:  ROBOTSKA RUKA

“Učenici 4eT3 razreda (Tehničar za mehatroniku) Danijel Stojavić, Dominik Putarić i Antonio Brleković imali su temu Robotska ruka (timski rad). Danijelova zadaća  bila je izmodelirati robotsku ruku i isprintati dijelove na 3D printeru, Dominikova zadaća  bila je programirati, a Antonijeva montirati i ožičiti. Bilo je potrebno puno međusobne suradnje, konzultacija i prije svega znanja kako bi uspješno izradili robotsku ruku. Na videu ELPROS: robotska ruka možete pogledati kako to funkcionira.”

Mentorica Gordana Ostrunić, dipl. ing.

Završni rad: 3D PRINTER

“Završni rad učenika 4ET1 razreda Nevena-Luciana Davidovića bio je samostalna izrada 3D printera. U svom je radu učenik morao povezati u funkcionalnu cjelinu mehaničke i elektroničke dijelove.

Posebnost je ovog printera u tome što je izrađen i sastavljen od dijelova drugih printera i samostalno izrađenih dijelova. Zbog svojih dimenzija i male potrošnje energije praktičan je za primjenu u kućnim radionicama, školskim kabinetima i sl. Specifičnost ovog rada je i mogućnost njegove praktične primjene. Neven-Lucijan je 3D printerom izrađivao vizire za zaštitu medicinskog osoblja od virusa Covid-19, komercijalne suvenire te dijelove za druge električne uređaje.

Veliku motiviranost, upornost te već sada veliko stručno znanje učenik Neven-Lucijan ugradio je u ovaj projekt. Izdvajam citat dijela uvoda Neven-Lucijanovog Završnog rada:

Za praktični dio završnog rada odabrao sam izradu 3D printera. 

Cilj mi je je bio napraviti kompaktan printer malih dimenzija s malom potrošnjom električne energije. To je tehnologija kojom se bavim posljednje četiri godine, ali nikada nisam izradio vlastiti printer. Za ovo sam se odlučio jer smatram kako je to savršeni spoj svega što sam naučio tijekom svojega srednjoškolskog obrazovanja s onim čime se bavim u slobodno vrijeme. Sve svoje znanje

 nastojao sam implementirati u ovaj rad i nastavit ću ga usavršavati tijekom svog daljnjeg obrazovanja. Napravio sam 3D printer od samog početka koristeći dijelove staroga 3D printera koji nije više bio u funkciji te koristeći funkcionalni 3D printer kako bih isprintao potrebne dijelove za izradu. 3D printer je uređaj koji se sastoji od mehaničkog i elektroničkog dijela. Elektronika je zadužena za upravljanje mehaničkim dijelovima koji moraju biti vrlo precizno izrađeni kako bi printer mogao ispravno funkcionirati.“

Mentor   Anđelko Janjić, dipl. ing.

Završni rad:  PROMIDŽBENI VIDEO ŠKOLE

“Matija Milanović, učenik 4eT4 razreda, svoj je dugogodišnji trud i ra

 

d na području snimanja i montaže objedinio u svom završnom radu. Izradio je promidžbeni video škole koji možete pogledati na poveznici – ELPROS – promidžbeni video.”

Mentor Bruno Mamuzić, dipl. ing.

U razgovoru s nastavnicima – mentorima pokazalo se koliko je teško bilo u nastavi na daljinu odraditi sve korake pri izradi završnog rada; bilo je još završnih radova koji su imali potencijal i kvalitetu, no nismo ih bili u mogućnosti predstaviti na ovaj način. Čestitamo stoga još jednom svima koji su uspješno izradili svoje završne radove – ponosni smo na sve vas!

Fotografije: rad Nevena Luciana Davidovića, 4eT1

About the Author: Daliborka Pavošević