Održan interdisciplinarni stručni skup Implementacija medijske edukacije u škole

U Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek  24.10.2020. održao se  interdisciplinarni stručni skup Implementacija medijske edukacije u škole.

Tijekom  Erasmus + projekta Implementacija medijske edukacije u škole nastavnici su izradili  priručnik uz metodičke materijale koje je moguće koristiti u gotovo svim predmetima i  kurikul medijske pismenosti na 4 jezika (hrvatski, litavski, grčki i engleski). Voditeljica projekta bila je Karolina Brleković, prof.

Na skupu je predstavljen Metodički priručnik koji će se moći koristiti u nastavi, a nastavnici naše škole koji su sudjelovali u projektu održali su  i dvije radionice –  Snimanje i uređivanje videa (voditelji radionice: Bojana Štulić, mag. ing. i Vjekoslav Jakopović, dipl. ing.) i Kompozicija fotografije (voditeljice radionice: Sandra Štrasser, prof. i Danijela Ivanović – Ižaković, dipl. ing.).

Sudionici skupa – nastavnice i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije iznimno su pozitivno reagirali tijekom evaluacije. „Bile ste odlične i konkretne, hvala na svemu“, „IZVRSNO!“, „Uvod je baš bio moćan! Sve petice za radionicu objema, a komentiranje na kraju je odlična ideja“, „Poučno i korisno“, „Sjajno je što je bilo fotografiranja i zajedničke analize na kraju“, neki su od komentara sudionika.

Sudionici su uz praktična iskustva nakon skupa ponijeli i Metodički priručnik u elektronskom obliku.

„Priručnik se sastoji od četiri glavna dijela: „Uvod u medije”, „Mediji i ja”, „Mediji i zajednica”, „Mediji i država” i svaki je dio podijeljen u četiri teme koje sadrže planove lekcija, aktivnosti, radne listiće, ključne riječi, okvirno vrijeme zadatka, potrebne resurse, pripremni rad, prateće aktivnosti i metode ocjenjivanja. Kako bi proces učenja u školama prošao što glađe i lakše, priručnik je podijeljen na teorijski i praktični dio. Teorijski dio usredotočen je na samoobrazovanje nastavnika i upoznaje ih s temama. Praktični dio posvećen je izravnom radu u učionici koji se sastoji od planova lekcije (listova za učitelje) i radnih listića za učenike. Vjerujemo da se sve aktivnosti mogu lako izmijeniti i rekonstruirati u skladu s iskustvom učenika, njihovim vještinama i različitim kulturalnim pozadinama.

Nadamo se kako će naše metodološke materijali biti lako i kreativno koristiti u obrazovnom procesu i kako će pružiti više motivacije za poučavanje i razvoj medijskog obrazovanja u školama.“, navodi se u uvodniku Priručnika.

Elektrotehnička i prometna škola Osijek partner je u ovom velikom Erasmus+ KA2 projektu suradnje za inovacije i razmjenu dobre prakse iMES –  Media To Understand and Create (Implementacija medijskog obrazovanja u škole) . Projekt je primarno okrenut medijskoj pismenosti i načinima kako stvoriti ili poboljšati kurikule kroz koje se medijska pismenost poučava i trajao je dvije godine. Tijekom tog razdoblja nastavnici su surađivali s kolegicama i kolegama iz Litve i Grčke, a rezultate tog rada pokazat će zainteresiranima tijekom skupa. U dvogodišnjem su projektu  kao partneri sudjelovali nastavnici iz tri države – nositelji projekta litavska Gimnazija Salomeja Neris Vilnius, grčki 4. licej Katerini, KEPA PIERIAS i hrvatska Elektrotehnička i prometna škola Osijek te osječka Akademija za umjetnost i kulturu s asistentima Odsjeka za kulturu i kreativne industrije Snježanom Barić- Šelmić, mag. cult. i Tomislavom Levakom, mag. cult. kao i litavski partner u projektu, Tehničko sveučilište Vilnius Gedimino Technicos Universitas.

About the Author: Daliborka Pavošević