Ruksak pun kulture: radionica kratke priče

U sklopu projekta Ruksak (pun) kulture  u Elektrotehničkoj i prometnoj školi održana je radionica Facebook, Instagram, dnevnik i kratka priča koju je za naše učenice i učenike vodio hrvatski književnik Ivica Prtenjača.

“Projekt Ruksak (pun) kulture jedinstveni je kulturno-edukativni program na državnoj razini koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao dopunski program potpore kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Program Ruksak (pun) kulture omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture, općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Namjera programa je da umjetnost i kultura budu jednako dostupne svoj djeci na području Republike Hrvatske.”

Na poticaj Sandre Štrasser, prof. i naša se škola prijavila na natječaj Ministarstva kulture za sudjelovanje u ovom projektu pa su i naše učenice i učenici, njih dvanaest,  12. veljače 2020. aktivno sudjelovali u radionici Facebook, Instagram, dnevnik i kratka priča koju je za naše učenice i učenike vodio hrvatski književnik, novinar, urednik i voditelj Ivica Prtenjača. 

Svoja su iskustva s radionice s nama podijelile Jana Bjesnović, 2ET, Tatjana Tuvić, 3TR1, i Jelena Đurić, 3TR1.

Imali smo čast ugostiti jednog hrvatskog pisca, Ivicu Prtenjaču. Tijekom radionice raspravljali smo o njegovom životu i kratkim pričama. Naposljetku smo i napisali jednu. Bilo je zanimljivo i poučno. Saznali smo mnogo o kratkim pričama i kratkim-kratkim pričama. Pisac ima vrlo zanimljiv način vođenja razgovora i prepričavanja. Atmosfera je bila opuštena i zanimljiva.

 

Na radionici pisanja kratke priče osjetili smo vrlo nadahnutu atmosferu i  dobili smo savjete književnika za nas mlade čitatelje.  Priao nam je o svom ranom životu i o tome kako je dobio želju za pisanjem. Zanimljiv je bio njegov književni početak – odlučio se za pisanje pjesama, napisao ih je 600 istoga naslova. Pjesme su kasnije izgubljene, ali od naslova pjesama nastao je i roman.

 

Pisac je bio pričljiv, pun savjeta, opušten, rječit, inteligentan i pametan.

 

 Bitno je svaku ideju napisati na papir. Neki od nas naučili su pisati kratku priču.

 

Zaključujemo – svaka prilika za učenje nečeg novog važna je za naš razvoj i rast, a ovakve  radionice pomažu nam u tome i svima bismo ih preporučili.

About the Author: Daliborka Pavošević