Brkati studeni: Darko Kralj, osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Pekingu

Danas smo u našoj školi imali čast upoznati Darka Kralja, čovjeka koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Sve je bilo oko nas, i ratno stradanje i ljudske slabosti i ponos i pobjede i zlato i putovanja i jednostavan život u Grubišnom Polju. S njim smo danas osvijestili koliko je zdravlje važno, koliko je ljudski duh snažan čak i kad nam je tijelo oslabljeno, koliko u životu ne trebamo razmišljati što sve nemamo, nego što sve možemo.

 

Došao nam je kao neznanac i svojom pričom ušuljao se u naš život i iz temelja nas prodrmao. Čime? Svojom pričom, svojim životnim porukama, svojim snagom. U nekim je trenucima priznao da nam ne može riječima niti opisati kako se osjećao kad je osvojio zlatnu medalju u Pekingu na Paraolimpijadi 2008. godine, kada je vidio natjecatelja plivača bez ruku i nogu. Za najvažnije stvari nije bilo riječi, ali vidjeli smo osjećaje.

Slušali smo i osjetili životni put čovjeka koji je od osobne tragedije uporno i hrabro postao svjetski rekorder, priču o kugli koja je iz Grubišnog Polja bačena u Pekingu pet puta obarajući svjetske rekorde.  Istaknuo je sve ljude koji su bili uz njega na tom putu. Bilo je divno slušati s koliko poštovanja i ljubavi Darko Kralj govori o svojim trenerima i obitelji, o ljudima koji su mu bili najveći oslonac, o stručnjacima koji su osluškivali njegove potrebe i vrijedno radili na njegovoj protezi.

Hvala Darku koji je podijelio s nama svoju priču i utkao je u našu. Ispunio nam je srca i obogatio nas jednostavnim mudrim porukama. Hvala svim divnim učenicama i učenicima koji su bili pristojni, kulturni, suosjećajni i znatiželjni. Željni savjeta i odgovora neki od učenika nastavili su razgovarati i  družiti se s Darkom Kraljem i u našoj školskoj kantini.

S. Matijević

About the Author: Daliborka Pavošević