Dan ružičastih majica 2021.

U srijedu 24. veljače, posljednju srijedu u mjesecu veljači, obilježili smo Dan ružičastih majica – dan kojim se želi ukazati na problem vršnjačkog nasilja. Ovaj dan u našoj školi obilježavamo od 2015. godine. odijevajući ružičaste majice i objavljujući fotografije na društvenim mrežama, ali borbu protiv vršnjačkog nasilja živimo svakoga dana.

“Obilježavanje je Dana ružičastih majica započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci. Dan ružičastih majica ove školske godine obilježavamo 24. veljače. Vršnjačko je nasilje isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.”

https://www.skolskiportal.hr/sadrzaj/iz-skolskog-svijeta/dan-ruzicastih-majica-2021/

U školskom kurikulu Elektrotehničke i prometne škole Osijek (pronađite ga na stranici škole među ostalim školskim dokumentima) objavljen je Školski program prevencije nasilja koji vode školska pedagoginja Blaženka Pul, prof. i školska psihologinja Darija Novoselović, prof.- dokaz kako o ovom problemu razmišljamo i radimo na njegovom rješavanju svakodnevno. Sam Dan ružičastih majica ove smo godine obilježili i medijskim istupom – ravnatelj Antun Kovačić, dipl. ing. i učenica Lou Ćupurdija javili su se u program HRT – Radio Osijeka, a prilog u kojem su sudjelovali ravnatelj Antun Kovačić, dipl. ing. i pedagoginja Blaženka Pul, prof. i učenici: Lou Ćupurdija, 3 TM, Tena Radić, 2 ET, Dino Svalina, 3TCP, Juraj Babok, 2 TM objavljen je u Županijskoj panorami HRT-a ( 4’57”)

Prilog je objavljen i u središnjem Dnevniku HRT-a.

Ukoliko želite pronaći više materijala o ovoj temi, potražite ih na stranici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

About the Author: Daliborka Pavošević